EYT 'de Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!EYT resmi gazetede ne zaman yayınlanacak?

Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasası Meclis'ten geçerek yasalaştı. Yasa sonrası simdi ana gündem maddesi, 'EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı, ne zaman yayımlanacak' sorusu oldu. EYT düzenlemesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve EYT başvuru süreci resmen başlayacak. Meclis aşamasının tamamlanması sonrası kadın ve erkek için EYT şartları da netleşti. SSK'lı EYT'lilerin yüzde 87'si çalışıyor. Çalışan ve çalışmayan EYT'liler nasıl başvuru yapacak? Maaş hesaplaması nasıl yapılacak?

EKONOMİ - 2 yıl önce

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Meclis'ten geçti ve yasalaştı. Artık emeklilik için bir aşama kaldı. Bununla beraber 'EYT yayınlandı mı, ne zaman Resmi Gazete'de yayınlacak' sorusu gündemin en sıcak maddesi oldu. Yasa Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek ve EYT başvuru süreci resmen başlayacak. EYT'lilerin emeklilik süreci ile beraber tazminat hakkı bulunuyor. EYT şartları ne oldu? EYT başvurusu nasıl yapılacak? İşte detaylar...

EYT RESMİ GAZETE'DE NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

EYT düzenlemesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte emeklilik başvuru süreci başlamış olacak. Bununla beraber son dönemin en sıcak maddesi, "EYT Resmi Gazete'de yayınlandı mı, EYT ne oldu" sorusu oldu. Başkan Erdoğan'ın bu hafta yasayı onaylaması bekleniyor. EYT başvurusu SGK'ya giderek ya da e-Devlet üzerinden formların doldurulmasıyla gerçekleşecek.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi vatandaşları kapsıyor. Bu rakamın toplamda 4,7 milyon kişi olduğu açıklandı. Yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte bağlı bulunduğu kurumun mevzuatına göre prim ve yıl şartını tamamlayan 2 milyon 250 bin EYT'linin birçoğunun hemen emekliye ayrılması bekleniyor. Diğer vatandaşlarda prim günü ve sigortalılık süresini tamamladıkları anda emeklilik hakkı elde edecek.

EMEKLİLİK İÇİN SÜRE SINIRI OLMAYACAK

Primini ve yılını tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olacaklar. Yaş şartının kaldırılması tüm EYT'liler için bir kazanılmış hak olarak uygulanacak ve bir süre sınırı bulunmayacak. EYT kapsamında olanlar yani 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ya da borçlanma ile bu tarihe girişini çekenler artık istedikleri tarihte prim ve yıl şartını tamamlamış olmaları halinde yaşa bakılmadan emekli olabilecekler.

EYT BAŞVURU SÜRECİ NASIL OLACAK?

EYT'lilere bakıldığında büyük çoğunluğunun SSK kapsamında olduğu görülüyor. Bu kapsamındaki EYT'lilerin yüzde 87'si ise halen bir işte çalışan sigortalılar. EYT emeklilik başvurusu çalışanlar için farklı çalışmayanlar için ise farklı gerçekleşecek. İşte adım adım EYT başvuru süreci:

Çalışmayanlar sadece emeklilik başvurusu yaparak işlemlerini başlatabilecekler

Çalışan EYT'liler için ise birkaç aşamalı bir başvuru süreci gerçekleşecek

Emeklilik başvurusu yapmak isteyen çalışan EYT'liler öncelikli olarak işyerlerinden çıkış belgesi alacaklar

Bu belge ile emeklilik müracaatlarını gerçekleştirecekler

Daha sonra emeklilik kararının ardından tüm EYT'liler ve emekliler istedikleri bir işyerinde çalışabilecek

Çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak. Burada tek istisna memur olmakta

Emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışanların emekli maaşları kesiliyor

Diğer emekliler hem çalıştıkları işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabiliyor

TAZMİNAT HAKKI DOĞUYOR

Çalışan emekliler açısından işten ayrılacakları için son işyerlerinde 1 yılı doldurmuşlarsa kıdem tazminatı hakkı da doğuyor. Böylece çalışan EYT'liler işten ayrılırken tazminatlarını alacak, emeklilik işlemleri sonrasında tekrar çalışırlarsa çift maaş hakkına da kavuşmuş olacaklar. Burada Kredi Garanti Fonu kıdem tazminatı konusunda destek yapacak. EYT'lilerin tazminatları bu destek kapsamında kendi hesaplarına yatırılacak.

İKİNCİ TAZMİNAT ALABİLİR

Çalışan emekliler açısından özlük hakları diğer çalışanlardan farklı olmayacak. Bu arada kıdem tazminatı alarak emekli olan bir EYT'li yeni işylerinde de bir yılı doldurduktan sonra kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılırsa ikinci bir tazminatı da alacak.

PRİM DESTEĞİ DE GELECEK

Tekrar çalışmaya başlayacak olan EYT'liler için eğer 30 gün içinde kendi iş yerlerine geri dönerlerse 5 puanlık Sosyal Güvenlik Destek Primi desteği de sağlanacak. Emekli çalışan eğer brüt maaştan anlaşmışsa bu destek maaşına yansıtılacak. Net maaştan anlaşmışsa bu kez işveren bu destekten yararlanacak ve isterse çalışanına yansıtabilecek. Bu süre ilk taslakta 10 gün olarak belirlenmişti. Daha sonra Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında önerge ile 30 güne çıkartıldı.

EMEKLİ MAAŞLARI NİSAN'DA ÖDENECEK

EYT'liler için başvuru süreci Mart ayı itibariyle başlayacağından ilk maaş hesabı da 1 Nisan'dan itibaren yapılacak. Böylece yetiştiği takdirde EYT'liler ilk maaşların Nisan ayında alabilecekler. Yetişmediği takdirde ise Mayıs ayında hem Nisanın hem de Mayıs'ın maaşları birlikte toplu olarak ödenecek. Burada herhangi bir hak kaybı olmayacak.

EYT'LİLER ÇİFTE ÖDEME ALACAK

Mart ayında başvuru yapacak olan 2 milyon 250 bin EYT'li ilk maaşları Nisan'da hesaplanacağından bu ay içinde ödenecek olan Ramazan Bayramı ikramiyesinden de yararlanacak. Böylece EYT'liler hem maaş hem de ikramiye ile çifte ödeme almış olacak. Bu emekliler daha sonra Temmuz ayında yapılacak emekli enflasyon artışından da yararlanarak yeni maaşlarına kavuşacak. EYT'lilerin maaş hesabı da tüm emekliler gibi bütün kazançlara bakılarak yapılacak

kaynak:sabah

Günün Diğer Haberleri