Saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Üniversitenin kısa bir tanıtım filmi gösterildi. Ardından üniversite öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Törenin açış konuşmasını yapan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, “Bir parçasını oluşturduğumuz bu yapıya, gıda ve tarım alanında bilimsel/akademik katkı yapmak en önemli misyonumuz olacaktır ”dedi.
KILIÇ : “KURAKLIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞTAYI PLANLIYORUZ”
Güçlerini ve desteklerini Konya Şeker’den aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kılıç, “Üniversitemiz, bölgenin tarım ve sanayi alanında lokomotifi olan Konya Şeker Fabrikasının tüzel kişiliğinde kurulan bir vakıf üniversitesidir. Kurumlar ve insanlar güçlerini, amaçlarını paralel oluşturmalıdır. Biz arzularımız doğrultusunda güçleniyoruz. Amacımız sadece üniversite amfilerinde kalmadan çiftçinin yanında yer alarak tarımsal üretime bilimsel olarak ta katkı sağlamaktır. Bu konuda Konya Şeker’e bağlı iştiraklerin, üretici ortakların bizi birer laboratuvar olarak görüp yanlarında olmak istiyoruz. Bu konuda geçtiğimiz gün açılışını yaptığımız, çiftçilerimize açık Tohum ve Bitki Kliniği önemli bir adım oldu. Ayrıca uydu görüntüleme sistemi ile hastalık, ürün kalitesi ve miktarının tespit edilmesine yönelik yapay zekâ kullanımı çalışmalarımız devam ediyor. PANKOBİRLİK Genel Başkanımız Sayın Ramazan Erkoyuncu’nun da üzerinde hassasiyetle durduğu su sorunu ile ilgili kliniğimizdeki çalışmaların yanı sıra üniversite olarak yakın gelecekte uzman kişilerin katılacağı “Kuraklık ve İklim değişikliği” çalış tayı düzenlemeyi planlıyoruz. Yeni nesil üniversite konseptiyle alanında Türkiye’de öncü, dünyada örnek gösterilen uluslararası bir ihtisas ve araştırma üniversitesi olma yolunda büyük gayret gösteriyoruz. İnsan odaklılık, araştırmacı ve yenilikçi bir akılla öğrenim yapmak, tarım ve gıda alanlarının stratejik üstünlük için öncü olduğunun bilinmesi üniversitemizin temel değerlerini oluşturmaktadır. Akademik yılımız akademisyenlerimize, öğrencilerimize hayırlı olsun, başarılar diliyorum” dedi.
REKTÖR TURAN : “KENDİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ”
2013 yılında kurulan, 2016-2017 yılından itibaren öğrenci almaya başlayan üniversite hakkında bilgi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, geniş kapsamlı araştırma ve uygulama merkezleri ile tam donanımlı laboratuvarlarıyla kendini sürekli geliştiren bir üniversite olduklarını söyledi.
Rektör Turan, 2023 yılında YÖK tarafından “Tarımda Dijital Teknolojiler” alanında uzmanlaşmış üniversite seçildiklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Erol Turan, “Üniversitemiz 2023 yılı YKS sonuçlarına göre yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. Hali hazırda 3 fakültemiz
Türkçe, 10 fakültemiz %100 İngilizce eğitim veren toplamda 13 lisans programında, 22 Yüksek lisans, 4 tane de doktora programında eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmekteyiz. Çağdaş dünya ölçülerinde eğitim-öğretim yapma, yenilikçiliği ve girişimciliği özendirme, bilime ve akla dayalı ilkeleri misyon olarak üstlenen üniversitemiz; toplum yararını gözeten, aile, ülke ve millet sevgisi ile dolu, özgür ve bilimsel düşünce gücüne sahip, araştıran, sorgulayan, yarışmacı, akıl ve bilimi rehber edinmiş gençler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda hareket etmeyi amaç edinen kurumumuza kuruluşundan itibaren verilen destek, yapılan katkılar nedeniyle PANKOBİRLİK Genel Başkanım Sayın Ramazan Erkoyuncu’ya, Konya Şeker yöneticilerine şahsım, akademik ve idari personelim ve öğrencilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Hepimizin akademik yılının başarılı, mutlu, huzurlu ve verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Programda, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu’ya, destek ve katkıları nedeniyle plaket takdim etti.
Plaket sonrası kısa bir teşekkür konuşması yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Gıda ve Tarım üniversitesinin, Konya Şeker ile yakın temas ve işbirliğinde olması gerektiğini ifade etti.
Başkan Erkoyuncu, “ Bir yürek, bir iyi niyet ortaya koyarak, hep birlikte daha iyiye gideriz. Buna öğrencilerimiz de dahil tabii. Adımız gibi daha nitelikli bir üniversite olalım. Yeni eğitim-öğretim yılında tüm akademisyenlere, öğrencilere başarılar diliyorum” dedi.
Program, akademik personelin cübbe giyme töreni ile devam etti. Rektör Prof. Dr. Erol Turan, akademik kariyer alan öğretim üyelerine cübbelerini giydirdi.
Kendini “peynir ustası, bir çiftçi” diye tanımlayan, Kars Boğatepe Köyünde başlattığı tarımsal kalkınma faaliyetlerinin baş mimarı, Eko-Peynir Müzesi’nin kurucusu ve dünyaca ünlü Kars Gravyerinin üreticisi İlhan Koçulu ile Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Tatari tarafından “Anadolu’da bir kalkınma hikâyesi” konulu Akademik açılış dersi verildi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 2023-2024 Akademik yılı açılış töreni, ödüllü proje ve çalışmalara imza atan öğrencilere başarı belgelerinin takdimi ile sona erdi.