Konya'nın meşhur Etliekmeğinin maliyeti ne kadar?

Konya’nın geleneksel lezzeti etli ekmek artan maliyetleri ile gündün güne lüks yiyecekler sınıfına giriyor. Orta sınıf restoranlarda ortalama 80 liradan satılan etli ekmeği evde daha ucuza mâl etmek mümkün

YAŞAM - 1 yıl önce

Konya’nın, Konyalının olmazsa olmazı, dar zamanda kurtarıcısı, misafir sofralarının baş tacı etli ekmek ünüyle Konya ve ülke sınırlarını aşsa da artan maliyetleri ile günden günde ulaşılamaz bir noktaya gidiyor.

Tarihi bilinmese de ilk Konya’da yapılan ve Konya’nın kadim kültüründe yer edinen geleneksel lezzet etli ekmek; etiydi, sebzesiydi, hamuruydu, ustasıydı, servis elemanıydı derken maliyet kalemlerinin hızla artmasıyla lüks tüketim yiyeceği oldu.

Peki, etliekmeğin maliyeti ne kadar? Bugün orta sınıf restoranlarda bile 70-80 TL’den aşağı satılmayan, lüks restoranlarda daha pahalı servis edilen etli ekmeği ucuza mâl etmenin yolu ise içini evde hazırlayıp fırının yolunu tutmaktan geçiyor. Yine ortalama mahalle kasaplarından 330 TL’ye alınan 1 kilo dana kaburga etine, yine 30 liralık sebze dahil edilerek hazırlanan iç ile mahalle fırınınızda adeti 7 liradan 10-11 tane dumanı üstünde, çıtır çıtır etli ekmekler yaptırmak mümkün. Evde hazırlayıp mahalle fırınlarında yaptırılan etli ekmeğin ortalama maliyeti 42-43 TL’yi buluyor.

Tabi dolabınızdan kurbandan kalma etleri kullanarak ya da Kadınlar Pazarı’ndan normal piyasanın yarısına ya da daha da altına temin edeceğiniz sakatat karışımlı kıymaları tercih ederseniz maliyetiniz daha da düşecektir.

KONYA ETLİEKMEĞİ

Etli ekmek, ilk defa Konya’da üretilmiş, ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya’da yapılanıdır. Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır (Son yıllarda yaygınlaşan uzun, ensiz ve ince etli pideler, Konya’nın geleneksel etli ekmeği değildir). Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır. Konya etlerinin lezzetli olması sebebiyle içine fazla baharat konulmaz. Etli ekmek, Konya halkının vazgeçemediği aynı zamanda misafirlerini ağırlarken yaptırdığı özel bir yemektir. Etli ekmeğin pişmesi de ayrı bir ustalık ister. Taş (gara) fırında meşe dalları kullanılır. Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır.

Malzemeler (Dört kişilik): 400 gr koyun eti (kaburga üstü tercih edilir), 50 gr böbrek yağı, 1 baş kuru soğan, 3 domates, 100 gr yeşil sivri biber, 1 tutam maydanoz, yeterince tuz.

Yapılışı: Etli ekmek içi hazırlanırken bütün malzemenin satırla veya zırk tabir edilen kebapçı bıçağıyla kıyılması tercih edilir Buna imkân olmadığında iki bıçak arası veya ince çekilmiş kıymaya diğer malzeme incecik kıyılarak karıştırılır. Hazırlanan iç, Konya’da oldukça yaygın etli ekmek fırınlarında pişirtilir. Evde yapmak isteyenler fırından alacakları hazır pide hamurunu kullanabilecekleri gibi 500 gr ikinci una bir yemek kaşığı yaş maya ve yeterince tuz ilavesiyle iki bardak ılık suyla hamur yoğururlar. Hamur mayalandıktan sonra dörde bölünür.

Her bir beze altına ara ara ranzıman serpilerek merdane ile açılıp dolu dolu bir avuç alınan iç pidenin üstünde boşluk kalmayacak şekilde döşenir. Hazırlanan pideler tereyağı ile yağlanmış tepsilere alınarak önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında on dakika kadar pişirildikten sonra üzerine serpiştirilmiş ince kıyılmış maydanoz ve yanında közlenmiş biberle servis yapılır.

kaynak:bbnhaber

Günün Diğer Haberleri