Soru: Bir yaşını doldurmasına bir ay kalan koyun kurban edilir mi?
Cevap: Bir yaşını doldurmamış olan kuzu, vücutça büyük koyunlardan fark edilmeyecek derecede iri ise altıncı ayı doldurmuşsa, kurban kesecek başka hayvan bulunamıyorsa o hayvanı kurban kesebilir. Bu hüküm adı geçen 3 şartla sadece kuzu/koyuna mahsustur Oğlaklar yada diğer kurbanlık hayvanlar hakkkında geçerli değildir.
Soru: Zengin birisi kurbanını kesmek için birisine hem vekalet vermiş hem de kurbanı her şeyiyle birlikte kendisine bırakmıştır. Vekaleten kesen kişi kurbanın tamamını yiyebilir mi? Yoksa üçte birini kendisine ayırıp diğer kısmını dağıtması mı gerekir?
Cevap: Vekaleten kurban kesen kişi aslında kurbanın hepsini kendisine ayırması konusunda yetkilidir fakat böyle yapması yakışık almaz. Hiç değilse üçte birini fakir fukaraya dağıtmasını tavsiye ediyoruz. Hepsini kendisine ayırması ve yemesi insanı fırsatçı, menfaatçi yapabilir. Diğerlerini düşünmez hale getirir. Dolayısıyla kitaplarımızda yazılı olduğu üzere üçte birini fakir fukaraya dağıtmasını, geride kalandan üçte birini eve gelen misafirlere ikram ederek kalan üçte birini kendi ev halkıyla yemesini tavsiye ederiz. Başka türlü yapması her ne kadar caiz ise de hoş bir hareket değildir.
Soru: Kurban bayramı yaklaşıyor. Fakat benim durumum şu an için müsait değil. Gelirim borcumu karşılamıyor. Bu halde Kurban kesmem gerekir mi?
Cevap: Kurban kesmesinin vacip olup olmadığını biz kurban bayramı günlerinde ancak tespit edebiliriz. Şu anda imkânı olmayabilir ama Kurban bayramı günlerinde imkâna kavuşursa kesmesi gerekir. Şu andaki imkânsızlığı bayram sonuna kadar devam ederse kesmesi gerekmez.
Soru: Geçen bayram büyük baş kurban kestik. Et paylaşımı yapılırken karşı tarafın gönül rızasının olmadığını hissettik. Bundan dolayı bize bir vebal var mıdır? Bu sene yine birlikte kesmeyi düşünüyoruz. Geçen seneki yanlış anlaşılmayı bu sene düzeltebilir miyiz?
Cevap: Bu sene eğer yine aynı kişi ile ortakça kurban kesiyorlarsa diyelim ki yedi ortak etleri yedi yığın haline getirsinler. Bunu eşitlemek zor değil. Tartı ile eşitleyebilirler. Neticede yedi yığın haline getirip her yığına birer numara koyarak kur’a çekilir. Kurada hangi yığın kime çıkarsa o kişi o yığını alır. Bu işlemden sonra da ayrıca helalleşsinler. Çünkü çok titiz davransalar bile hak geçme ihtimali vardır. Helalleştikten sonra “Geçen sene de böyle yapmıştık. Hak geçebilir. Geçen sene konusunda da helalleşelim“ derler ve geçen sene adına da helalleşirler. Böylece problem kalmamış olur. Helalleşmeksizin problem çıkaran insan ortak girmesin ve ortak alınmasın. Geçimsiz insan tek başına kurbanını kessin.
Soru: Kadınlar kurban kesebilir mi?
Cevap: Kadınlar kurbanı bizzat kesebilir. Kurban kesme nihayet hayvan kesmedir. Kadın, hayvan kesebildiğine ve kestiği hayvanın eti yenebildiğine göre kurban da kesebilir. Ancak şöyle bir tavsiye var: Kurban kesilirken ehl-i kitaptan olan gayri müslimi vekil edinmemek gerekir. Yani her ne kadar caizdir deniliyorsa da sadece kurban için mekruh olacağı beyan edilmiştir. Ehl-i kitab olan gayri Müslim kurban dışında bir hayvanı kestiği zaman o hayvanın eti yenir.
Soru: Biz eskiden kurbanları bir sene kendimize keser, bir sene hanıma keserdik. Fakat şimdi kurbanın erkek adına kesilmesi lazımdır, diyorlar. Bu hususta bilgi verir misiniz?
Cevap: Kurban kimin üzerine vacibse onun kendi namına kesmesi gerekir. Aile içinde bazen kadın üzerine vacib olur, bazen de erkek üzerine vacib olur. Kadının nisap miktarı (80 küsür veya 84 gr.) altını varsa kadının kurban kesmesi gerekir. Aynı şekilde erkek zekât verebilecek bir durumda ise erkeğin de kurban kesmesi gerekir. Yani her ikisi de zengin ise her ikisinin de kurban kesmesi lazım gelir. Kadın fakir, erkek zengin ise erkek keser. Kadının her halükârda ister evi, arabası olmasın 80 küsür gram altını varsa kurban kesecektir. Bunun önemli bir nokta olduğunu hatırlatmak isteriz. Kadının havaic-i asliye dediğimiz mala sahip olması şart değildir. Bu kadar mal varlığına sahip olan kişi koca ise bu kocanın havaic-i asliyeye sahip olup olmadığına yani evi, eşyası… var mı yok mu ona bakarız. Havaic-i asliyeye sahip değilse bu erkeğe kurban gerekmez, diyeceğiz.