Polis Silah Kullanma Yetkisine Sahip mi? Uzmanlar açıkladı!

Son zamanlarda suç makinelerinin polise yönelik saldırılarında artış olduğu biliniyor. Geçtiğimiz hafta, sadece iki günde İstanbul Beyoğlu ve Konya'da polis memurlarına karşı iki bıçaklama vakası yaşandı. Suç makinelerinin polise karşı saldırılarını önlemek ve minimuma indirme amacıyla polisin vur emrini uygulamasının hukuki dayanakları var mı? varsa neler? Uzmanlar açıkladı.

GÜNCEL - 1 ay önce

Polise yönelik artan şiddet olaylarının arkası kesilmiyor. Polis memuru Şeyda Yılmaz karakoldan kaçan şüpheliyi yakalamaya çalışırken çıkan çatışmada şehit edilmişti. Bu olayın ardından polise yönelik şiddet olaylarında artış yaşandı.
2 Günde 2 Polise Şiddet Vakası
Beyoğlu'nda 12 Ekim'de sabit noktada görev yapan polis memuru arkasında gelen bir kişi tarafından saldırıya uğradı. Yaralanan polis tedavi altına alınırken şüpheli Oytun I. Tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konya'da 13 Ekim tarihinde meydana gelen olayda ise yardım çağrısı üzerine bir eve giden polisler bıçaklı saldırıya uğradı.


Polis memuru yaralanırken, saldırgan vurularak gözaltına alındı. Bu olaylarla birlikte Türkiye'de sadece 2 günde 2 polise saldırı olayı gerçekleşti. Geçtiğimiz aylarda Küçükçekmece'de meydana gelen olayda ise polise saldıran şüpheli polisin tereddütsüz bir şekilde ateş etmesi sonucunda vurularak etkisiz hale getirilmişti. Yaşanan olayların ardından halk arasında polise vur yetkisi tartışmaları oluştu ancak polisin vur yetkisi kanunlar düzenlenmiş durumda. Polis kendisine yönelik saldırıya karşı silah kullanma yetkisine sahip.


Polis Silah Kullanma Yetkisine Sahip midir?
Polisin silah kullanma yetkisinin kanunda tanımlandığını belirten avukat Ahmet Aslan, "Polisin görevini yaparken uğradığı saldırılara karşı korunmak üzere sergilemesi gereken davranışlar, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda ayrıntısıyla düzenlenmiştir.
Polis, kanuni görevlerini yerine getirirken, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alabilir. Kendisine yönelen direnmeyi etkisiz hale getirmek üzere, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet uygulayabilir ya da kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gaz vb. araçlar kullanabilir. Bu olanaklarla direnişin kırılamaması halinde silah kullanma yetkisine sahiptir" dedi.
Polisin Eylemi Hukuka Uygun Olacak
Son dönemlerde sıkça yaşanan polise yönelik saldırılara değinen avukat Ahmet Aslan, "Medyada son zamanlarda sıkça rastladığımız gibi polise bıçak ya da silahla gerçekleşen anlık saldırılar, şayet bedeni güç ve göz yaşartıcı gaz vb. araçlarla engellenecek nitelikte değilse, polisin doğrudan silah kullanmak suretiyle kendini koruması mümkündür. Bu halde meşru savunma koşulları oluştuğundan, polisin eylemi hukuka uygun olacak ve cezai sorumluluğu doğmayacaktır" diye konuştu.


Meşru Savunma Sınırının Aşılması Mazur Görülebilir
Avukat Ahmet Aslan, "Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, önlenmek istenen saldırıyla ölçülü bir karşılık verilmesi gerektiğidir. Silah kullanma şartları doğduğunda, örneğin saldırganın ayağından vurulmasıyla önlenebilecek bir saldırıyı saldırganı başından vurup öldürmek suretiyle önlemek, hukuka uygunluk sınırını aşar ve sorumluluk doğurur.
Elbette unutmamak gerekir ki bıçaklı saldırı gibi sıcak olaylar esnasında polisin matematiksel hesap yaparak, saldırıya birebir orantıyla karşılık vermesi beklenemez. Nitekim kanun koyucu da bu hususu gözetmiş ve meşru savunma sınırının aşılmasının mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş olması halinde faile ceza verilmeyeceğine hükmetmiştir" ifadelerini kullandı.
Polis Ölçüyü Gözettiği Sürece Cezai Sorumluluğu Doğmaz
Polisin kaçış imkanı olsa bile kaçmak zorunda olmadığını ve silahla müdahale edebileceğini beliren Ahmet Aslan, "Netice itibarıyla diyebiliriz ki polis, görevini yaparken kendisine yönelen fiili saldırılara, o anki hal ve koşullara göre orantılı karşılık verme ve gereği halinde silah kullanma yetkisine sahiptir.
Kaçış imkânı bulunsa bile kaçmak zorunda değildir, karşılık verebilir ve ölçüyü gözettiği sürece cezai sorumluluğu da doğmaz" dedi.

Kaynak Sabah 

Günün Diğer Haberleri