Sille'nin kültürel mirasını ortaya çıkaracak olan II. Uluslararası Sille Sempozyumu başladı

Anadolu’nun önemli tarihi ve kültürel miraslarından olan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille’nin tüm yönlerinin alanında uzman isimler tarafından geniş bir yelpazede ele alınacağı II. Uluslararası Sille Sempozyumu başladı.

KÜLTÜR - 10 ay önce

Selçuklu Belediyesi’nin öncülüğünde Necmettin Erbakan Üniversitesi, Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği, Küçük Asya Araştırmaları Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Sille Sempozyumu başladı.
Konya ve Sille Hazineleri Sergisi’nin de yer aldığı sempozyum 27 Ocak tarihine kadar birçok panel ile devam edecek ve Sille’nin geçmişten günümüze taşıdığı kültürel mirası ortaya konulacak. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış töreni Yunanistan Kapadokya Araştırma Merkezi Folklor Ekibi’nin folklor gösterisi ile başladı. Programa Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Hakan Türkel, Yunanistan Kavala Belediyesi Başkan Vekili Moumtsakis Apostolos, Kapadokya Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Losifidis, Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Başkanı Mehmet Kılıçarslan, akademisyenler katıldı.

“SİLLE, SADECE KONYA’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ DESTİNASYON MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEK”
Konuşmasına Sille’nin Konya merkezden sadece birkaç kilometre uzaklıkta Türkiye’nin eşsiz kültürel mirasının, ender ve önemli bir parçası olduğunu ifade ederek başlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sille; Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine uzanan, tarihi camileri, kiliseleri, çeşmeleri, köprüleri ve bölgeye özgü taşlarından yapılmış evleri ile adeta bir açık hava müzesini andıran köklü bir kültür hazinesi konumunda. Böyle muazzam bir kültür hazinesini ön plana çıkarmak, buradaki tarihi mirası tekrar canlandırmak, kültür ve doğa uyumunu biraz daha artırmak amacıyla bizler de Selçuklu Belediyesi olarak Sille’de uzun bir süredir cephe düzenleme, sokak sağlıklaştırma, restorasyon, rekontrüksiyon ve bunlar gibi birçok uygulama ile geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarla birlikte hali hazırda devam eden çalışmalarımız da tamamlandığında Sille, sadece Konya’nın değil Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecektir.” dedi.

“TÜM ÇALIŞMALARIMIZI SİLLE’NİN TARİHİ SİLUETİNE HİÇBİR ZARAR VERMEDEN, ASLINA UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.”
Selçuklu Belediyesi tarafından Sille’de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Başkan Pekyatırmacı, “Başta camiler, hamamlar, müzeler, kiliseler ve çeşmeler olmak üzere Sille’deki tüm tarihi eserlerimizin restorasyonunu daha önceden tamamlamıştık. Gerçekleştirmiş olduğumuz dere ıslahı ve sokak sağlıklaştırması çalışmalarıyla cephe yönünden tehlike ve olumsuzluk arz eden yapıları uygun bir şekilde ıslah etmiştik. Kısa bir süre önce ise Sille’de belki de bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmaların en büyüğüne start verdik. Biliyorsunuz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın kararı ve Cumhurbaşkanımızın da onayıyla Sille’deki tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunmasıyla ilgili bir karar alınmıştı. Bu karar kapsamında Aya Elenia Kilisemizin karşısında yer alan ve 19 bin 794 metrekare inşaat alanı bulunan Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi projemizi başlattık. Bu projemizin inşası şu an devam ediyor. Buradaki çalışmalarımız tamamlandığında inanıyorum ki Konyamız, Selçuklumuz ve Sillemiz çok faydalı bir hizmete kavuşmuş olacak. Yine kısa bir süre önce Sille’yi afete maruz bölge statüsünden çıkaracak olan kaya ıslahı projemizi başarı ile tamamladık. Kaya ıslahı çalışmamız Sümela Manastırı’ndaki ıslah çalışmalarından sonra Türkiye’nin en kapsamlı çalışması oldu. Sille’nin girişinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan ilkokul binasını tarihi Çay Camisi’nin yanında bulunan alanda tekrar inşa etik. Hükümet Caddesi ile Hacı Ali Ağa Sokağı bağlayan 11 merdivenli sokakta çalışma yaptık. Merdivenli yollarla yeni bir yürüme alanını da Sillemize kazandırmış olduk. Restorasyonunu tamamladığımız Subaşı Hamamı’nı mimarlık müzesine dönüştürmek için yakın bir süre önce protokol imzaladık. Bu sayede Türkiye’nin ilk mimarlık müzesini de Sillemize kazandırmış olacağız. Yine Sillemize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi Sille hakkında bilgilendirmek amacıyla Ak Hamam’ı turizm, bilgi ve enformasyon merkezine dönüştürüyoruz. Karataş Camisi’nin çevresinde ise tarihi dokuya uygun bir şekilde yeni bir konut bölgesi oluşturmayı planlıyoruz. Yine turizme ciddi katkı sağlayacak bir butik otelin yapımıyla ilgili proje çalışmalarını tamamladık. İhale sürecine başlamayı planlıyoruz.

Hükümet Caddesi girişinde ise Yeni Sille Çarşısı’nı oluşturmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yine Sille’deki mağaraların korunması ve bu alana gezi güzergahının oluşturulmasıyla ilgili çalışmamız var. Büyükşehir Belediyemizle birlikte bu güzergâh alanlarını belirledikten sonra inşallah burada da hem mağaralarımızın korunması hem de dışarıdan gelen misafirlerimizin rahat bir şekilde mağaralar bölgesini ziyaretleri için bir yürüme yolunu hayata geçirmiş olacağız. Tabi bütün bu çalışmaları Sille’nin tarihi siluetine hiçbir zarar vermeden, aslına uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Bu hassasiyetimizi sonuna kadar sürdüreceğimizi de buradan dile getirmek istiyorum. Çünkü Sille bizim gözbebeğimiz. Üzerine titrediğimiz en kıymetli mirasımız. Ben buradan ayrıca Sille’deki çalışmalarımızda verdikleri emekler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediyemize, KUDEB’e ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulumuza teşekkürlerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.


“SİLLE’YE DAİR HER ŞEY BU SEMPOZYUM İLE ELE ALINACAK”
Belediyenin sorumlulukları ve misyonu çerçevesinde, bu kadim mirasın sürekliliğini sağlamaya önem gösterdiklerinin altını çizen Başkan Pekyatırmacı,“ Bu amaçla belediyemizce yürütülen faaliyetlerin yanında gerçekleştirilen diğer çalışmalara da destek veriyoruz. Bu anlamda üniversitelerimiz ve diğer kurumlarımızla çeşitli alanlarda iş birliğimizi sürdürüyoruz. Uluslararası Sille Sempozyumumuz da bu iş birliklerimizden bir tanesi ve Sille’ye çok değer veriyoruz, Sille’nin tüm yönleriyle ele alınması gerçekten çok önemli.
Bu yıl ikincisini gerçekleştirmek üzere bir arada olduğumuz Uluslararası Sille Sempozyumu’nda da coğrafyası, tarihi, gelenekleri ve günümüze ulaşan eserleri ile Sille çok geniş bir perspektiften incelenmiş olacak. 2. Uluslararası Sille Sempozyumu ile Konya ve Sille Hazineleri Sergisi’ni Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği ve Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. 5 oturum halinde yapılacak ve 27 Ocak Cumartesi gününe kadar devam edecek olan sempozyumda yerli ve yabancı olmak üzere 49 bilim adamı tarafından bildiriler sunulacak. Bu bildiriler daha sonra Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt halinde kitaplaştırılarak kaynak eser olarak yayın hayatımıza kazandırılacak. Sempozyumda öncelikle Sille’de günümüze kadar ulaşan tüm eserler coğrafi ve tarihi özellikleri dikkate alınarak özel başlıklarda incelenecek. Sille’nin imar ve koruma planından gelenek ve göreneklerine, yaşam biçiminden giyim kültürüne kadar her şey bu sempozyumda ele alınacak. Yine Türkçe, Yunanca ve İngilizce olmak üzere üç farklı dilde açıklamaların bulunduğu ve ilk kez bilim dünyasına sunulacak olan eserlerin de yer aldığı “Konya ve Sille Hazineleri Sergimizi” de açılış programımızdan sonra ilginize sunacağız. Sergimiz Kapadokya Araştırma Merkezi Müzesi’nde Konya ve Sille ile ilgili 110 eser, 50’ye yakın harita, fotoğraf ve belge ile Atina Ulusal Kütüphanesinde tespit edilen 14 Osmanlı Fermanı’nın incelemeleri ve fotoğraflamaları sonrası 30 adet 3 boyutlu modellemeyle birlikte 116 örnekten oluşuyor. Sergimizin yıl içerisinde yurt içi ve yurt dışında tekrarlanması için ise hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Tabi Sempozyum fikri ortaya çıktığında Sille’den göç eden gayrimüslim hemşerilerimiz ile bir bağlantı gerçekleştirmemiz gerektiğini düşündük. Bu kapsamda Yunanistan’ın Kavala ve Atina kentlerini ziyaret ettik. Kavala’da Kapadokya Araştırma Merkezi, Atina’da ise Küçük Asya Araştırma Merkezi ile görüştük. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduktan sonra açmış oldukları müzelerde ortak kültürümüze ait eserleri görmek bizi oldukça mutlu etti.

Ortak tarihi bağlarımızın güçlenmesi için Sempozyuma hem Kapadokya Araştırma Merkezi’ni hem de Küçük Asya Araştırma Merkezi’ni davet ettik ve projenin birlikte yürütülmesi adına gerekli protokollerde mutabık kaldık. Necmettin Erbakan Üniversitemiz ve Belediyemiz, bir ayağı Yunanistan’da olan bu projenin Yunanistan ekipleri ile gerekli çalışmaları ve koordinasyonları gerçekleştirdiler. Yunanistan’daki Kapadokya ve Küçük Asya Araştırma Merkezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği ile geniş bir paydaş kitlesine ulaştığımız bu projede tüm tarafların görevlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi ile bugüne geldik. Ben gerçekleştireceğimiz 2. Uluslararası Sille Sempozyumu’nun Türk Yunan dostluğuna da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sempozyumuz ve Sergimiz Konyamıza, Selçuklumuza ve Sillemize hayırlı olsun. Tarihi mirasımızın tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile bu çalışmalarda yer alan Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Başkan Vekili Hikmet Yanartaş’a, Küçük Asya Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Stavros Anestidis’e, Kavala Kapadokya Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Iosifidis’e, Kavala Belediye Başkan Vekili Apostolos Moumtzakis’e, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çaycı’ya, Dr. İlker Mete Mimiroğlu’na ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’ya teşekkür ediyorum. Programımıza teşriflerinizden dolayı siz değerli misafirlerimize ve kıymetli protokolümüze de ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri sergi alanını gezdi.

Günün Diğer Haberleri