Baas rejiminin 61 yıl süren yönetiminin sona ermesinin ardından Şii nüfusunun geleceği, Suriye'nin yeni yönetimiyle birlikte yeniden şekillenmeye başladı. Suriye’nin başkenti Şam'da yer alan ve Hz. Muhammed'in torunu Zeynep bint Ali'nin mezarını barındıran Seyyide Zeynep Türbesi, Şiilerin en önemli ibadet yerlerinden biri olarak kalmaya devam ediyor. Türbe, her yıl İran, Irak, Afganistan gibi farklı ülkelerden milyonlarca ziyaretçi alıyor. İç savaş döneminde, özellikle DEAŞ saldırılarının hedefi haline gelen bu kutsal alan, İran ve Irak'tan gelen silahlı milisler tarafından korunmuştu. Ancak Baas rejiminin devrilmesinin ardından, bu güçlerin yerine yeni Suriye yönetiminin görevlileri geçti.
Yeni yönetim, türbenin çevresindeki silahlı güçlere 48 saat içinde silahlarını bırakmalarını söyledi. Silahsızlanma sonrası, türbe çevresinin güvenliği Suriye güvenlik güçlerine devredildi. Türbenin iç kısmının yönetimi ise Şii nüfusa bırakıldı. Şii halkı, artık özgürce ibadetlerini yerine getirebildiklerini belirterek, yeni yönetimin mezhepler arası duyarlılığını olumlu bulduklarını ifade etti.
Suriye'deki özgürlük ortamı, özellikle Cuma namazlarında kendini gösterdi. Baas rejiminin devrilmesinin ardından tarihi Emevi Camii'ne akın eden Suriyeliler, birlik mesajlarıyla bir araya geldiler. Şii, Sünni ve diğer mezheplerden gelenler, mezhepçilikle ilgili yaşanan sıkıntılara rağmen, bir arada huzur içinde yaşadıklarını dile getirdi. Son günlerde Lazkiye, Hama ve Humus gibi şehirlerde yaşanan mezhep kaynaklı gerginlikler, Cuma hutbesinde birlik vurgusuyla aşılmaya çalışıldı.
Emevi Camii'nde cuma namazı için toplanan kalabalık, "Biz hepimiz biriz, aramızda hiçbir sorun yok" diyerek, mezhepçiliği körüklemeye çalışan dış güçlere karşı ortak bir duruş sergiledi. Katılımcılar, İranlılar ve dışarıdan gelenlerin Suriye'deki mezhepçilik gerginliğini tırmandırmaya çalıştığını belirterek, kendi aralarındaki uyumu ve birliği ön plana çıkardılar.
Şebbiha Lideri Öldürüldü
Suriye'deki eski Baas rejimi dönemi, işlediği savaş suçlarıyla da anılmakta. Bu dönemde, Beşar Esad'a bağlı milis güçlerin liderlerinden Şebbiha elebaşı Şuca el-Ali, Humus ilinde güvenlik güçleriyle girilen çatışmada öldürüldü. Esad’ın kardeşi Mahir Esad’a bağlı 4. Tümen çatı organizasyonuyla bağlantılı olan Ali, birçok katliam ve kaçırma olayının baş aktörlerinden biriydi.
İsrail’in Ypg’ye Destek Yaklaşımı
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye'deki gelişmelerle ilgili açıklamalar yaparak, Türkiye’nin Kürtlerin özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu savundu. Saar, bölgedeki azınlıkları korumanın uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu belirtti.
Ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin geçişleri hızla devam ediyor. Hatay’daki Cilvegözü, Yayladağı ve Zeytindalı sınır kapılarından ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler, Türkiye'ye teşekkür ederek ayrıldılar. Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan Selva Keyyeli, "Suriye'yi yeniden ayağa kaldırmalıyız, Türkiye'deki özgürlük ortamı çok güzel ve örnek olmalı" dedi. Zeytindalı Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan Hisal Hisayek ise, "Türkiye’de çok iyi karşılandık, dostlarımızı özleyeceğiz, ama vatanımıza dönüyoruz" ifadelerini kullandı.
kaynak:sabah