سوف ترى اذا انجلى الغبار
افرس تحتك ام حمار
''Sevfe terâ izencelel ğubaru,eferasun tehtehe em himârun.''
'Toz toprak ortadan çekilince ve ortalık netleşince,neye bindiğin o zaman belli olacak. Altında At mı var? Eşek mi var? O gün ortaya çıkacak.'Adamın biri bir hayvana biner,tozlu bir yerden geçer ve her tarafı toz kaplar, bilerek veya bilmeyerek oradan geçen birisine sorar,acaba ben neye binmişim bakar mısın,tozdan göremiyorum.Adam şu cevabı verir: Bu toz( duman) ortadan kalkınca At'a mı,Eşeğe mi bindiğini o zaman göreceksin ( belli olacak).
Mevlânâ Celaleddin-i Rûmi de buna yakın bir beyitte bu hususu şöyle dile getirmektedir:
چونكه كعبه رو نمايد صبحگاه
كشف كردد كه كم كردست رآه
''Çünki ka'be rû numayed subhgâh,keşf kerded ki kum kerdest rah.''
"Kâbe-i muazzama heybeti ve haşmetiyle görününce kimin kıblesi doğru, kimin kıblesi eğri, o zaman ortaya çıkar"
Sözlerimizi sözlerin en güzeli olan,Aziz ve Allâm yüce Allah'ın mübarek sözü ile bitirelim.
"Bütün sırların ortaya döküldüğü gün(olan kıyamet günü),insanın ne bir gücü ne bir yardımcısı olmaz"(Târık Suresi :9,10)
Ah keşke hakk'a ve hakk'ın gür sesine,
İslam'ın diriltici nefesine karşı gelenler,
"Kuşkusuz Allah'ın indinde gerçek din islamdır"(Âl-i imrân Suresi:19)
Hakikat'a kulak tıkayan ve ezberledikleri batıl sõylemleri şiâr edinip terennüm edenler, iş işten geçmeden toz toprak çekilmeden ve sırlar ortaya çıkmadan tosladıkları dağ'a deyil de, er geç parçalanacak kafalarına acısalar ve batıldan hakk'a dönseler. Ama heyhât.Dünyada yapılan bütün işlemlerin son ve en kesin sağlaması ahirette olacaktır.Yüce Allah her manada sonu görüp iş işten geçmeden, sırlar ortaya dökülmeden hakkı hak gören ve hakka tabi olan,savunan,hakk'a tapanlardan eylesin.Batılı batıl gören, batıldan ictinab eden ve her vesileyle bâtılın karşısında olan kullarından eylesin.Âmîn.
Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü