Sağlık Bakanlığı, birinci basamak ve diğer sağlık basamakları arasındaki dijital entegrasyon çalışmasını tamamladı. 1 Ocak 2025 itibariyle başlayacak yeni uygulama ile aile hekimleri, hastanelerden doğrudan tetkik talep edebilecek.
Bu entegrasyon sayesinde, aile hekimleri INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri hastanelerden doğrudan isteyebilecek. Hastalar, poliklinik kaydı yaptırmadan bu tetkikleri çektirebilecek ve sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.
Muayene Randevularında Özel Kontenjan
Aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastalarına hastanelerden muayene randevusu alabilecek. Bunun yanı sıra, sadece kendi hastalarına özel kontenjanlar da oluşturulacak. Aile hekimi, gerekli gördüğü durumda hasta için sevk veya hekim notu oluşturabilecek. Bu notlar hastanedeki hekimler tarafından görülebilecek.
Hekimler Arası Geri Bildirim
Hastanelerdeki hekimler, aile hekimlerinden gelen hastalar için geri bildirim notları oluşturabilecek. Bu notlar, aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenecek ve hasta takibi daha etkin hale getirilecek.
Kodlama Sistemi ile Hızlı Tetkik
Laboratuvar tetkiklerinde aile hekimleri hastaya e-Nabız üzerinden benzersiz bir kod verecek. Bu kod ile hasta, hastaneye muayene girişi yapmadan tetkiklerini gerçekleştirebilecek. Kodun geçerlilik süresi 3 iş günü olacak. Mamografi ve ultrason tetkikleri için ise aile hekimi randevu oluşturabilecek
Sağlıklı Hayat Merkezlerine Erişim
Sağlıklı Hayat Merkezlerine randevu alınabilecek ve bu merkezlerde sunulan danışmanlık hizmetlerine eğitimli personel tarafından yönlendirme yapılabilecek. Danışmanlık notları ve tetkik sonuçları, aile hekimleri tarafından görülebilecek.
Bu yeni entegrasyon sayesinde sağlık hizmetleri daha etkin ve hızlı sunulacak, hastalar tetkik ve danışmanlık hizmetlerine daha kolay erişim sağlayacak.
kaynak:sabah