Konya Haberci | Konya Haber
HV
08 EYLÜL Pazar 02:59
Advert

Başıboş hayvanlarla ilgili düzenleme komisyondan geçti! Belediyelere ceza geliyor!

Başıboş hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-07-2024 01:02
Başıboş hayvanlarla ilgili düzenleme komisyondan geçti! Belediyelere ceza geliyor!

6px;">Teklifin önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da ele alınıp yasalaştırılması hedefleniyor. CHP, DEM Parti ve TİP'li milletvekillerinin provokasyonları ile geçen görüşmeler sırasında kabul edilen önergelerle "ötenazi" ifadesi yasa metninden çıkartıldı. Sokaklarda yaşayan kediler de kapsam dışı bırakıldı.

Komisyonda kabul edilen önergeler ve teklifin içeriği şöyle:

ÖTANAZİ ÇIKARILDI

Muhalefetin ve STK'ların en çok itiraz ettiği 'ötanazi' uygulaması teklif metninden çıkartılıp Veterinerlik Kanununa atıf yapıldı. Atıf yapılan Veterinerlik Kanununa göre 'ötanazi' yasaklanıyor. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek.

KEDİLER KAPSAM DIŞI

Sokaklarda yaşayan sahipsiz kediler teklif kapsamı dışına alındı. Buna göre kediler aşılanıp, kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere bırakılacak.

21772512-0812546b825da5bcdc56.png" style="width: 744px; height: 397px;" />

KÖPEKLER BARINAKLARA ALINACAK

Yasa çıktığında sokakta yaşayan sahipsiz köpekler barınaklara alınacak. Burada gerekli bakımları yapılıp sahiplendirilecek. Sahiplendirilmeyen ise tekrar sokağa bırakılmayıp barınaklarda yaşamaya devam edecek.

BELEDİYELERE CEZA

Belediyelere gerekli barınakları yapıp başıboş hayvanları toplamak için 2028 yılı sonuna kadar süre verildi. Belediyeler bunun için bütçelerinin belli bir bölümünü ayıracak. Sorumluluğunu yerine getirmeyen belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

60 BİN LİRA CEZA

Sahibi olduğu hayvanı sokağa atanlara 60 bin lira (şu anda 2 bin lira) para cezası uygulanacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması halinde hayvan başına 50 bin lira ceza verilecek.

kaynak:sabah

AdminAdmin

YORUMLAR