Berat Kandili; Şaban ayının yarısını temsil eden, bu ayın 14'ünü 15'ine bağlayan gecede idrak edilen kıymetli bir gündür. Bereketi ve feyzi bol olan Berat Kandili gecesinde ibadet etmek, Allah'ı anmak, tövbe ve istiğfarda bulunmak hayli önemlidir. Bu noktada Berat gecesinin önemi ve anlamının iman eden herkesçe bilinmesi, bu bereketli gece vesilesiyle Yüce Allah'a kulluğumuzun gereği yerine getirilmesi tavsiye edilir. Berat Kandili nedir, Berat gecesinde ne olmuştur soruları Diyanet'in ve İslam alimlerinin açıklamalarıyla yanıt buldu. İşte Berat Kandili'nin önemi ve anlamı.
Berat Kandili Nedir?
Berat Kandili, mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesidir. Diyanet'in ifadesine göre rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir. İslam alemi için af dileme, günahlardan arınma gecesi olarak bilinen Berat Kandili Müslümanlar için bolca dua edilip ibadet yapılan kıymetli bir gündür.
Berat Kandili'nde Ne Olmuştur?
İslam aleminin rahmet dolu gecelerinden biri olan Berat gecesi, insanlığa gönderilen son ilahi mesaj olan Kur'an'ı Kerim'in Allah'ın Resul'üne tamamen indirildiği gecedir. Bu olaya "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber Efendimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Bu olaya da "tenzîl" denir.
Berat Kandili'nin Önemi Ve Anlamı
Ramazan ayı gelmeden önceki mübarek gecelerden biri olan Berat gecesini af dileyip bolca Allah'a dua etmemizin önemini anlatan Peygamber Efendimiz bu şöyle buyurmuştur:
"Şaban ayının yarı gecesi (Berat Gecesi) oldu mu onu ibadetle geçirin. Gündüzünü de oruç tutun. Zira Allah Teala, bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve kullarına şöyle hitap eden
- Yok mu benden af dileyen, onun günahlarını bağışlayayım?
- Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim?
- Yok mu bir derde düşen, ona afiyet bahşedeyim?
- Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diyerek tan yeri ağarıncaya kadar devam eder."'9'
Hz. Peygamber (a.s.), bu gecede tövbe edip bağışlanma dileyen müminlerin sayısının çokluğunu bir benzetmeyle Hz. Aişe validemize şu şekilde anlatmıştır:
''Allah Teala Şaban ayının yarısı gecesinde (Berat Gecesinde) dünya semasına rahmetle tecelli ederek, Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok kimsenin günahlarını bağışlar." (Tirmizî, "Ṣavm", 39; İbn Mâce, "İḳāmetü'ṣ-ṣalât", 191).
Berat Gecesi Nedir?
Berat kelimesi sözlükte "Berâet" olarak geçmektedir ki bu kelimenin anlamı "kişinin bir yükümlülükten kurtulması, yükümlülüğünün bulunmaması ya da temize çıkma" şeklinde karşımıza çıkar. Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece idrak edilen Berat Gecesi, Arapça eserlerde "Şaban'ın ortasındaki gece, rahmet gecesi, mübarek gece" gibi isimlendirmelerle geçer.
Berat Kandili Ne Demek?
Berat; "berî olmak, aklanmak, temize çıkmak" gibi manalara gelir. Bu anlamlardan hareketle Berat Gecesi iman edenlerin günahlarından kurtulup aklandığı, tövbelerin kabul olduğu bir gece olarak karşımıza çıkar. Dinimizde büyük önemi bulunan geceler arasında Berat Gecesi yer almaktadır. Osmanlı Padişahı 2. Selim'in dini gecelerde camileri aydınlatarak minarelerde kandiller yaktırdığı bilinmektedir. Bu özel geceler, bu hadiseyle birlikte "kandil" olarak anılmaya başlamıştır.
Ayrıca, Şaban ayının son dini gün olduğundan dolayı bu özel gün Ramazan'ın müjdecisi olarak da anılır. Bu özelliğiyle Berat Gecesi müminler için ayrı bir ehemmiyete sahiptir.
Berat Kandili'nde Neler Yapılmalı?
Bu gecenin kıymeti ve önemi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından bildirilmiş, bu gecenin diğer gecelerden farklı şekilde, ibadetlerle geçirilmesi önerilmiştir. Hz. Muhammed Efendimiz'in (s.a.v.) "Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, "Ṣavm", 39; İbn Mâce, "İḳāmetü'ṣ-ṣalât", 191).
kaynak:sabah