12 Kasım 2022 tarihinde yani Düzce depreminin 23. Yılında ülke genelinde AFAD koordinesinde Çök Kapan Tutun tatbikatı icra edilmişti.Uzun zamandır heyecanla beklediğimiz ilk defa yapılacak bu Tatbikat icra edildi edilmesine ama ne kadar doğru yaptık, ne kadar anlayarak uyguladık bu hareketi? Neden çöktük? Neden kapandık? Neden tutunduk? Malesef halen eğitimlerde bir çok kişiye sorduğumuzda istediğimiz cevabı tam olarak alamıyoruz,deprem coğrafyasında yaşamamıza rağmen depremi gündemimize almak istemiyoruz. Deprem oluyor o an acısını yaşıyoruz,etkileniyoruz,ertesi gün unutmaya başlıyoruz 3.günde tamamen hayatımızdan çıkarıyoruz, ve büyük heyecanla hazırlayalım dediğimiz deprem çantası yine sadece fikir olarak kalıyor, yine toplanma noktamızı öğrenmiyoruz-belirlemiyoruz.
Çökeceğiz çünkü boyutumuzu küçültmeliyiz,kapanacağız çünkü başımızı ve boynumuzu korumalıyız,tutunacağız çünkü depremin sarsıntısı ile savrulmamalıyız.
Yapacağımız bu hareketle yaşam üçgeni oluşturacağız ve hayata Tutunacağız.Çünkü katıldığımız Arama Kurtarma faaliyetlerinde biz kimseyi tesadüfen kurtarmıyoruz, enkaz altında çalışma yaparken genelde Çök kapan tutun yapmış kendine yaşam üçgeni oluşturmuş insanları sağlıklı olarak çıkarıyoruz, ex olarak çıkardıklarımızda genelde bu hareketi uygulamamış deprem anında kaçmaya çalışırken asansörde ve merdivenlerde yakalanmış insanlardı buradan şunu net olarak anlamak lazım, deprem asla sizin kaçmanıza müsade etmeyecek, çünkü deprem binayı yıkacaksa 3 sn içerisinde yıkıyor, ama bina mukavemet gösterecekse zaten gösterecek, bekleyeceğiz bulunduğumuz odada Çök kapan tutun hareketini uygulayacağız deprem sarsıntısı bitecek sonra deprem çantamızı alıp toplanma noktamıza gideceğiz, toplanma noktası nedir peki? Onu haftaya konuşacağız, Afetsiz günler Dilerim selam ve dua ile…