Konya Haberci | Konya Haber
HV
08 EYLÜL Pazar 03:12
Advert

En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 TL Oldu!

Emekli maaşına zam oranı temmuz döneminde yüzde 24,73 oldu. Emekli zammı sonrası kök maaşı 8.020 TL'nin altındaki yaklaşık 2 milyon vatandaşın maaşı 10 bin TL'de kaldı. AK Parti kurmayları ve hükümet '0' zammı önlemek için emekliye zam düzenlemesi yapacak. En düşük emekli maaşı AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklandı. Buna göre SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olarak belirlendi. Emekliye zam düzenlemesi Meclis Başkanlığına sunuldu.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 16-07-2024 14:02
En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 TL Oldu!

Emekli maaşı düzenlemesi için son aşamaya gelindi. AK Parti en düşük emekli maaşı için yeni rakamı açıkladı. Buna göre en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu. Düzenleme Meclis Başkanlığına sunuldu. Emekliye zam düzenlemesi ile kök maaşı 8.020 TL'nin altında olan ve sıfır zam alan 1,8 milyon vatandaşın geliri artacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 TL OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan koordineli bir şekilde teknik ve bütçe çalışmasını gerçekleştirdi. Çalışma AK Parti kurmaylarıyla da paylaşıldı.

Emekliye zam çalışmasına ilişkin hazırlanan alternatifli rapor Başkan Erdoğan'a sunuldu ve karar verildi.

En düşük emekli maaşı için yeni rakamı 12 bin 500 TL olarak açıklayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Emeklilerimize asgari ödeme tutarını 12.500 TL'ye yükseltiyoruz. Asgari emeklilik tutarının artırılmasının bütçeye maliyeti 6 aylık dönemde 33,2 milyar TL. Önümüzdeki dönem emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor, bunun için bütçe disiplinini bozmadan bir gelir kalemi oluşturmamız lazım, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ MECLİS'E SUNULDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi ile ilgili kanun taslağı TBMM'ye sunuldu. Türkiye'nin emektarı kıymetli emeklilerimizin refahını artırmak ve sosyal haklarını genişletmek için yeni çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Ömrünü ülkemizin kalkınmasına adamış tüm emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Milletimize, emeklilerimize ve kıymetli ailelerine hayırlı olsun." dedi.

MECLİS'İN ONAYI GEREKİYOR

Emekli ve memurun 6 aylık enflasyon hesabı ile yapılan maaş artışları doğrudan gerçekleşirken ek zam ve en düşük emekli maaşı gibi düzenlemeler için Meclis'in onayı gerekiyor. Bu nedenle kanun teklifi TBMM'ye sevk edildi.

Yeni rakam Meclis Başkanlığına sunuldu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundan geçecek.

Genel Kurulun onayına sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Resmi Gazete'de yayımlanacak.

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu! Meclis’e sunuldu: Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasıyla dul ve yetimlerin alacağı rakamlarda netleşti.

Buna göre; hissesi yüzde 75 olan dul ve yetimler 9 bin 375 TL,

Hissesi yüzde 50 olan dul ve yetimler 6 bin 250 TL,

Hissesi yüzde 50 olan dul ve yetimler 3 bin 125 TL ödeme alacak.

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu

EMEKLİ KÖK MAAŞ ZAMMI YÜZDE 24,73

Türkiye'de 16 milyon emekli bulunuyor. Emekliler her yıl 6 ayda bir olmak üzere zam alıyor.

Ocak döneminde yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25 zam alan emekliler temmuz döneminde 6 aylık enflasyon rakamları kadar yüzde 24,73 zam aldı.

Memur emeklisi ise yüzde 8,46'lık enflasyon farkına ilaveten yüzde 10 toplu sözleşme zammı aldı. Rakamlar beraber değerlendirildiğinde memur ve memur emeklisi yüzde 19,31 zam almış oldu.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise kök maaş ve taban maaş uygulaması var. Artışlar kök maaşlara yapılıyor. Böylece kök maaşlar taban maaşın altında kalırsa hazine desteği ile tamamlanıyor. Şu anda uygulanan taban maaş ocakta yapılan artışla birlikte 10 bin lira olarak uygulanıyor. Yeni rakam Meclis düzenlemesi sonrası 12 bin 500 TL olacak.

TÜİK'in haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 6 aylık enflasyon kesinleşti. Bu rakam doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı oldu. Ancak bu zam doğrudan kök maaşlara uygulandığından kök maaşı 8 bin 20 TL'nin altında olan emeklilerin emekli maaşı 10 bin TL'de kaldı. Bu durumda 1,8 milyon emeklinin olduğu ifade ediliyor.

Yapılacak düzenleme 10 bin TL'nin bir miktar üzerinde maaş alan emeklileri de ilgilendirdiğinden 3,5 milyon vatandaşın gelirini artıracak.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Emekliler maaşlarını peşin aldıkları için temmuz ayında ödenecek aylıklar zamlı olarak hesaplara yatırılacak. Ek düzenleme ödeme günlerine yetişmeyeceği için Ocak ayında olduğu gibi maaş farkları daha sonra hesaplara aktarılacak.

Bağ-Kur, SSK tek bir kurum çatısı altında toplanmasına rağmen ödeme günleri, bağlı olunan kuruma göre değişiyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri için ödeme gününün belirlenmesinde emeklilik tahsis numarasının son iki hanesi dikkate alınıyor.

Temmuzda 16 milyon emekli maaşını zamlı alacak. SSK, Bağ-Kur emeklisi 17-26 temmuz arasında, Bağ-Kur emeklisi ise 25-28 temmuz tarihleri arasında zamlı emekli maaşı ödemesini alacak.

4C kategorisinde yer alan memur emeklisi ise temmuz ayının son haftasında maaş farkı ödemesini alacak.

Öte yandan SSK (4A), Bağ-Kur (4B), Emekli Sandığı (4C) aylıkları tahsis numarasına göre farklı günlerde hesaplara aktarılıyor:

SSK 4A EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TAKVİMİ

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar için ayın 17'si

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar için ayın 18

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar için ayın 19'u

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar için ayın 20'si

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar için ayın 21'i

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar için ayın 22'si

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar için ayın 23'ü

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar için ayın 24'ü

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar için ayın 25'i

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar için ayın 26'sı

BAĞ-KUR 4B EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TAKVİMİ

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar için ayın 25'i

Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar için ayın 26'sı

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar için ayın 27'si

Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar için 28'i

Memur emeklileri ayın 1'inden itibaren maaş aldıkları için zam onlara henüz yansıtılmadı. Daha sonra farklar ödenecek. SSK emeklileri ise 17'sinden sonra maaş alıyor. Bağ-Kur'luların maaş günleri ise 25'inden sonra başlıyor. Memurlar ise her ayın 15'inde aylıklarını alıyor

kaynak:sabah

AdminAdmin

YORUMLAR