Konya Haberci | Konya Haber
HV
21 KASIM Perşembe 21:26
Advert

Erzincan’daki maden ocağının Türkiye müdürü göz altına alındı! Kurtarma çalışmaları devam ediyor!

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden ocağı toprak kayması olayında çarpıcı bir gelişme yaşandı. Şirketin Türkiye'deki müdürü C.D., soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Maden ocağındaki kurtarma çalışmaları ise 6. gününde de devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili yeni bilgileri paylaştı. Bakan Yerlikaya, "Bundan sonraki olası toprak kaymalarını izliyoruz. Alanda 35 milyon metreküp toprak var. 2 bin 700 personel ve 800 araçla sahada çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Olayla ilgili soruşturma derinleşirken, kurtarma ekipleri büyük çaba harcayarak maden ocağındaki işçileri kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-02-2024 15:26   Güncelleme : 18-02-2024 16:04
Erzincan’daki maden ocağının Türkiye müdürü göz altına alındı! Kurtarma çalışmaları devam ediyor!

İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili yeni bir bilgilendirme yaptı. Bakan Yerlikaya "Bundan sonraki olası toprak kaymalarını izliyoruz. Alanda 35 milyon metreküp toprak var. 2 bin 700 personel ve 800 araçla sahada çalışıyoruz. Herhangi bir kusur ve ihmal varsa adalet tecelli edecektir. Kimin ihmali ve kusuru varsa yargı gereğini yapar" ifadelerini kullandı.

SU VE TOPRAK NUMUNELERİ TEMİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Arkada çok büyük bir kütle var. Yoğun bir çaba ve fedakârlık içinde uyum içinde devam ediyor. Sabra ve Allah'ın yüzümüze bakmasına ihtiyacımız var. Umarım en kısa sürede netice alırız. Bu çalışmalar devam ediyor. Çevreyle ilgili de her türlü tedbiri almış durumdayız. DSİ, ciddi bir çalışma yürütüyor. Yeni bir su hareketini kontrol altına almayla ilgili tüm tedbirler alındı. Sık sık ölçümler yapılıyor. Hem suda hem toprakta halk sağlığına zarar verecek bir durum olmadığı yönünde" açıklamasını yaptı.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı. Savcıya ifade veren C.D., yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bilirkişi raporunun tamamlanmasının ardından C.D.'nin yeniden ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

HEYELAN BÖLGESİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar da sürüyor.

Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 6'ncı gününde devam etti. Zaman zaman sağanağın etkili olduğu bölgede arama çalışmalarına, AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katılıyor.

Arama kurtarma faaliyetleri, 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, gece ve gündüz aralıksız yürütülüyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ve AFAD Başkanı Okay Memiş, arama ve kurtarma çalışmalarını koordine ediyor.

Ekipler, 210 bin metrekarelik alanı 8 bölüme ayırarak tüm noktaları termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları başta olmak üzere gelişmiş teknolojik cihazlarla havadan ve karadan tarayarak arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Maden ocağındaki yığın liç alanından Sabırlı Deresi yatağı ile hemen arkasında bulunan "manganez ocağı" bölümüne doğru yaşanan toprak kayması nedeniyle elde edilen bulgularla kayıp işçilerin bu iki bölgede olabileceği değerlendiriliyor.

Kayıp işçilerden 6'sının bu dere yatağına gelen toprak alanının içerisinde, 3'ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı. Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın bir toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor. Zaman zaman çalışmalar sırasında küçük çaplı toprak kaymalarının yaşandığı alanda, ekipler güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutuyor. Ayrıca bölgede sürekli toprak ve su analizi de yapılıyor. Ekipler, 210 bin metrekarelik alanı 8 bölüme ayırarak tüm noktaları termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları başta olmak üzere gelişmiş teknolojik cihazlarla havadan ve karadan tarayarak arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor. Maden ocağındaki yığın liç alanından Sabırlı Deresi yatağı ile hemen arkasında bulunan "manganez ocağı" bölümüne doğru yaşanan toprak kayması nedeniyle elde edilen bulgularla kayıp işçilerin bu iki bölgede olabileceği değerlendiriliyor.

Kayıp işçilerden 6'sının bu dere yatağına gelen toprak alanının içerisinde, 3'ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı.

Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın bir toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor. Zaman zaman çalışmalar sırasında küçük çaplı toprak kaymalarının yaşandığı alanda, ekipler güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutuyor. Ayrıca bölgede sürekli toprak ve su analizi de yapılıyor.

kaynak:sabah

EditörEditör

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert