Konya Haberci | Konya Haber
HV
16 EYLÜL Pazartesi 22:08
Advert

Hamas lideri İsmail Haniye suikastı nasıl gerçekleşti?

Dünya, Hamas lideri İsmail Haniye'nin uğradığı suikast sonucu şehit edilmesiye sarsıldı. İsrail'in Gazze soykırımında direnişin sembolü olan Hamas lideri, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu Tahran'da suikasta uğradı. Alçak suikast sonrası İsrail ve Filistin'den peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 31-07-2024 11:21   Güncelleme : 01-08-2024 08:41
Hamas lideri İsmail Haniye suikastı nasıl gerçekleşti?

Siyonist İsrail'in Gazze soykırımı sürerken Hamas direnişi lideri İsmail Haniye'nin suikastı şok etkisi yarattı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu Tahran'da uğradığı suikast sonucunda şehit edilen Haniye'nin ölümünün ardından bölgede büyük kaos başladı.

İran devlet televizyonunun Haniye'nin öldürüldüğünü duyurmasının ardından Hamas'tan beklenen açıklama geldi. Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

TÜM OKLAR İSRAİL'DE

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Musa Ebu Marzuk, Hamas Sİyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Haniye suikastını "korkakça bir eylem" ve "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirerek Filistin için birlik çağrısında bulundu.

"KORKAKÇA BİR EYLEM"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yaptığı açıklamada, suikastı "korkakça bir eylem" ve "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi. Suikastı kınayan Abbas, Filistinlilere "İsrail işgali karşısında birlik, sabırlı ve kararlı olma" çağrısında bulundu.

İRAN: AKAN KAN BOŞA GİTMEYECEK!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin Ulusal Güvenlik Komisyonu'nun olağanüstü toplanacağını duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise, "Bir ömrünü Siyonist İsrail rejimi ile mücadeleye ve Kudüs'ü özgürleştirmeye adayan bu şehidin akan kanı boşa gitmeyecek" dedi.

HUSİLERDEN AÇIKLAMA

Yemen'deki Husiler, Hamas'ın siyasi liderinin Tahran'da düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmesinin "iğrenç bir terör suçu" olduğunu açıkladı.

SUİKAST NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Haniye suikastı sonrasında, saldırının nasıl gerçekleştiğine ilişkin detaylar da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada Haniye'nin İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada Haniye'nin, korumalarından biriyle birlikte Tahran'daki evinde olduğu belirtildi.

El-Arabiya gazetesi ise, Hamas liderinin çarşamba sabahı saat 02.00 civarında öldürüldüğünü bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, suikasta ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. A Haber'e konuşan Çelik, "Hamas liderine yönelik gerçekleştirilen suikast, başka bir ülkeden atılan füzelerle gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Al Jazeera'ya konuşan Washington Arap Merkezi'nin kıdemli araştırmacısı Rami Khouri, Hamas ve Hizbullah liderlerini suikastla öldürmenin uzun zamandır bilinen bir İsrail'in stratejisi olduğunu belirtti.

SON MESAJI DİRENİŞ OLDU

Haniye, dün öğlen saatlerinde Tahran Milad Kulesi yanında "Medeniyetler Ülkesi" temalı parkı ziyaret etmişti. Haniye'nin bilinen son fotoğrafında "Direniş" simgelerinin yer aldığı bir tema parkında, El Aksa camii modelinin yanında durduğu görüldü.

İSRAİL BASINI "SESSİZ"

İsrail Başbakanlık Ofisinin, kabine üyelerinden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta dair değerlendirme yapmamalarını istediği belirtildi.

Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Heniyye'nin hayatını kaybettiği saldırının arkasında İsrail'in olduğunu açıkladı. İsrail resmi makamları ise Heniyye suikastına dair sessizliğini korumaya devam ediyor. İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Heniyye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi.

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, "Haniye'nin Tahran'da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?" yönündeki soruya, "Bu konuda yorum yapmıyoruz." şeklinde cevap verdi.

İSRAİLLİ KATİL BAKANIN SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI

İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu öldürülmesini memnuniyetle karşıladı. Eliyahu, sosyal medya hesabından Haniye suikastına ilişkin paylaşımda bulundu. Haniye suikastının barış getireceğini iddia eden Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek." ifadesini kullandı.

Aşırı sağcı Bakan, Hamas liderine hakaret ederek, "Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok." yorumunda bulundu.

TEL AVİV SALDIRIYA HAZIRLANIYOR

İsrail yönetiminin, Beyrut ve Tahran'daki saldırıların ardından bölgede yaşanan gerilim nedeniyle ülkenin kuzeyini uçuşlara kapattığı bildirildi. İsrail basınında çıkan haberlerde, Tel Aviv'in yukarısında kalan Hadera kentinden itibaren ülkenin kuzeyindeki hava sahasının uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Uçuş yasağının 24 saat boyunca uygulanacağı, bölgedeki kara yollarına ilişkin ise herhangi bir kısıtlama getirilmediği ifade edildi.

3 OĞLU VE 4 TORUNU ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Heniyye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail basınına göre, "Heniyye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti. Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

kaynak.sabah

AdminAdmin

YORUMLAR