GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-10-2024 10:00   Güncelleme : 09-10-2024 10:56

Kamuoyu Cezasızlık Algısından Rahatsız! İnfaz Sistemi Değiştirilmeli!

Kamuoyunda infiale neden olan olaylar ve "cezasızlık algısının oluşmasının önüne geçilmesi" için arka arkaya önemli adımlar atılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin açılış konuşmasında "cezasızlık algısının önlenmesi için" adımlar atılması talimatı verdi. Adalet Bakanlığı ve AK Parti bu kapsamda neler yapılacağına ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı. Konu son olarak AK Parti MYK toplantısında gündeme geldi. Suç işleyen hiç kimse elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşamayacak. Hamile kadının aracına saldıran trafik magandası en az bir ay hapis yatacak.

Kamuoyu Cezasızlık Algısından Rahatsız! İnfaz Sistemi Değiştirilmeli!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "kamu vicdanını yaralayan kararlar, cezasızlık algısının" önlenmesi için yapılması düşünülen yasal düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.
İnfaz Sistemi Değiştiriliyor
Cezasızlık algısına neden olan konuların başında çok sayıda suç kaydı bulunanların tutuklanmayıp ortalıkta dolaşması ile 2 yıl ve altında hapis cezasına mahkum olanların cezaevine girmemeleri oluşturuyor. Bunun için ceza infaz sisteminde köklü değişiklik yapılması planlanıyor.


En Az Bir Ay Yatacak
Ceza infaz sistemine göre 2 yılın altında hapis cezasına mahkûm olanlar koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestlikle hiç cezaevine girmeden tahliye oluyor. Bu duruma son verilecek.
Ceza İnfaz Yasası'nda yapılacak değişiklikle suç işleyen bir kişinin mutlaka cezaevine girmesi sağlanacak. Şu anda üzerinde durulan formüle göre hapis cezasına mahkum olanların en az bir ay cezaevinde kalmaları düşünülüyor.
Bir ay alt sınır olacağı için alınan cezaya göre hapiste kalma süresi de artacak. Bir aylık hapis cezalarında ise birkaç gün bile olsa cezaevine girilecek.
Maganda Ve Suç Makineleri
Ceza infaz sisteminde yapılacak bu değişiklikle, içinde hamile kadının bulunduğu araca yumrukları ile saldıran trafik magandası, polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden suç makinesi Yunus Emre Geçti başta olmak üzere ruhsatsız silah taşıyanlar, trafikte yol kesip sopalarla araçlara saldıranlar, kadınları, çocukları taciz edenlerin yaptıkları yanlarına kar kalmayacak. Bu kişiler mutlaka cezaevine girecek.


Tutukluluk
Kamuoyunda infial yaratan suçları işleyenlerin tutuklu yargılanmalarına dönük de ayrı bir düzenleme üzerinde duruluyor.
Adli Kolluk, Sistemi Gündemde
Çok sayıda suçlunun yakalandıktan sonra serbest bırakılması toplumda büyük bir tepkiye neden oluyor. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasına ise delillerin etkin ve zamanında toplanamaması, detaylı ve etkin bir soruşturma yapılamamasının neden olduğu düşünülüyor.
Daha etkin soruşturma ve sağlam bir dosya ile hâkim karşısına çıkılabilmesi için adli kolluk sistemine geçilmesi planlanıyor. Adli kolluk, bir olay ile ilgili soruşturma yürütürken emniyet ya da jandarma yerine savcılardan talimat alacak.
Böylece savcı ve kolluk çok daha yakın çalışacağı için deliller hızla toplanacak ve güçlü dosyalar hazırlanacak. Bir kişi serbest bırakıldıktan sonra yeni delil ve görüntülerin ortaya çıkması gibi durumlar en aza inecek.

Kaynak Sabah 

AdminAdmin