Konya Haberci | Konya Haber
HV
21 KASIM Perşembe 23:01
Advert

Karatay’ın Kadim Geçmişi Göz Kamaştırıyor

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın davetiyle Konya’ya gelen Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Kazı Başkanı ve ekibi, Başkan Hasan Kılca ile birlikte geçmişi 800 yıl öncesine dayanan Obruk Hanı’nın karşısındaki Obruk Mezarlığı’nda inceleme yaptı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Kazı Başkanı Mehmet Kulaz, Obruk Mezarlığı’nın tamamıyla İslami bir mezarlık olduğuna vurgu yaparak; “Obruk Mezarlığı’ndaki her bir mezar tarihi bir belgedir ve yüzlerce yıllık geçmişimize ışık tutan kültürel varlıklarımızdır” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-10-2023 16:22
Karatay’ın Kadim Geçmişi Göz Kamaştırıyor

Tarihin ilk çağlarından günümüze kadar farklı kültürleri üzerinde barındırarak bir kültür mozaiği haline gelen Anadolu, bu farklılıkların katmış olduğu zenginliklerle adeta bir açık hava müzesi gibi. Yapıldıkları döneme ait birer tarihi belge niteliği taşıyan mezar taşları da bu bağlamda büyük önem taşıyor.  

Geçmişi 800 yıl öncesine dayanan tarihi Obruk Hanı’nın hemen karşısında bulunan Obruk Mezarlığı da bu özellikleriyle yüzyıllar öncesine adeta ışık tutuyor ve keşfedilmeyi bekleyen zengin bir tarihi hazine niteliğinde.

AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞI KAZI EKİBİ OBRUK MEZARLIĞI’NI İNCELEDİ

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Kazı Başkanı ve Ekibi ile birlikte, Karatay Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Obruk Hanı ve hanın karşısında bulunan Obruk Mezarlığı’nda incelemelerde bulundu.

Başkanı Hasan Kılca’nın daveti üzerine Konya’ya gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Ahlat Kazı Başkanı Mehmet Kulaz, ile Ahlat Selçuklu Mezarlığı Kazı Ekibi’nden Abdullah Alp ile Bitlis Ahlat Müzesi Görevlisi ve Sanat Tarihçi Selami Reisoğlu’ndan oluşan ekip, Hasan Kılca ile önce Obruk Hanı’nda incelemelerde bulundu.  

Obruk Hanı’nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan ekip daha sonra hanın karşısındaki Obruk Mezarlığı’na geçti. 25 bin metrekarelik alana yayılan mezarlıktaki binlerce mezarı ve mezar taşlarını inceleyen ekip, burada aynı zamanda Savatra Antik Kenti Kazı Başkanlığı da yapan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlker Işık ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’dan bilgi aldılar.  

AHLAT KAZI EKİBİ BAŞKANI KULAZ’DAN OBRUK MEZARLIĞI HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ BİLGİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Bitlis Ahlat Kazı Başkanı Mehmet Kulaz, Konya’ya Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın daveti üzerine geldiklerini belirterek, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir şehirde bulunmaktan için mutlu olduğunu aktardı.  

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz; “Karatay Belediye Başkanımız Ahlat’ı ziyaretinde Obruk Mezarlığı hakkında bizlere bilgi vermiş ve bizleri buraya davet etmişti. Bizler de başkanımızın bu davetine icabet ettik ve hem 800 yıllık Obruk Hanı’nı hem de hanın yanındaki Obruk Mezarlığı’nı inceleme fırsatı bulduk. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Konya’da ve Karatay’da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu vesileyle bizleri buraya davet eden sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Obruk Hanı ile ilgili muhteşem fikirler, proje ve çalışmalar var. Çalışmalar tamamlandığında eminim çok güzel bir sonuç ortaya çıkacaktır çünkü değerli bir ekip işin başında. Obruk Mezarlığı’nda tahmini 4-5 bin civarında mezarlık var ve 25-30 dönümlük bir alana yayılmış durumda. Tabii yüzey bakımından değerlendirdiğimizde burası tamamıyla İslami bir mezarlık. Ancak mezarlığın alt kısmından neler çıkabilir bu konuda bilgimiz yok ve burada bir çalışma yapılması gerekiyor. Burada bulunan mezarların tamamı tarihi bir belge niteliğinde ve bunlar bizim kültürel varlıklarımız. Buradaki mezarların tescil edilip koruma altına alınması ve burayla ilgili bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor.  

EditörEditör

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert