BAŞKAN ALTAY: “TÜRKİYE, TARIM VE GIDA DİPLOMASİSİNDE ÖNCÜ OLMAYA ADAYDIR”
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarımın artık yalnızca bir üretim faaliyeti değil; aynı zamanda ekonomi, çevre, toplumsal barış ve dış politika açısından stratejik bir alan olduğunu vurguladı. “Gıda krizlerinin gölgesinde kalan bir dünyada Türkiye, çözümün ve diplomasinin odak noktası olacaktır” diyen Başkan Altay, Konya’nın tarımsal birikimi ve tarihî mirasıyla bu önemli misyona öncülük ettiğini söyledi.
TÜRKİYE; GIDA KRİZLERİNİN GÖLGESİNDE KALAN BİR DÜNYADA, ÇÖZÜMÜN VE DİPLOMASİNİN ODAK NOKTASI OLACAKTIR
Türkiye’nin, sahip olduğu stratejik konumu, verimli toprakları, güçlü insan kaynağı ve köklü tarım kültürüyle Tarım ve Gıda Diplomasisi kavramının dünyadaki öncüsü olmaya en güçlü aday olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Bu forum, aynı zamanda ülkemizin bu potansiyelini küresel ölçekte daha görünür kılacaktır. Çünkü biz inanıyoruz ki Türkiye; gıda krizlerinin gölgesinde kalan bir dünyada, çözümün ve diplomasinin odak noktası olacaktır. Öte yandan bu forum, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla ifade ettiği, ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ anlayışına katkı sunacak en önemli kilometre taşlarından biri olacaktır. Küresel ve yerel güçlerin, şehirlerin, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, iş birliği olmadan bu süreci başarıyla yönetmesi mümkün değildir. Tarım Diplomasisi Forumu’nun, bu güçleri bir araya getiren bir platform olarak, gelecekteki iş birliklerinin temelini oluşturacağına inanıyorum. Tarım Diplomasisi Formuna katkı sağlayan Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Vakfı’mıza, Yeşil Etki Derneği’ne ve emeği olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim. Bu önemli forumda bizlerle birlikte olan, sürece bilgi ve tecrübeleriyle katkı sunan Sayın Bakanımız Mehdi Eker’e de ayrıca şükranlarımı ifade ediyorum. Bu vesileyle Ekim ayı içerisinde Konya olarak ev sahipliği yapacağımız Tarım Diplomasisi Forumu’nun şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
EKER: “KONYA’NIN TARIM TECRÜBESİ 10 BİN YILLIKTIR”
Önceki dönem Tarım Bakanlarından ve TARPOL Başkanı Mehdi Eker ise Konya’nın tarım tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Konya Çatalhöyük’tür. Bu şehirde insanlık adına çıkarılacak çok büyük dersler ve tecrübeler vardır. Tarım diplomasisi kavramı, küresel gıda güvenliğinin sağlanması açısından artık kaçınılmazdır.Dünya gerçekten küresel ısınmanın, adaletsizliklerin, hak ve hukuksuzlukların, savaşların, benzeri doğal afetlerin getirdiği ciddi sorunların tehdidi altındadır. Bunların hepsi birer sınamadır.Biz bu sınamalardan insanlık olarak başarıyla çıkmak zorundayız. Bunu yapacak olan yine biziz; Hazreti Mevlana’nın felsefesidir, Konya’nın tecrübesidir, Anadolu’nun birikimidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu medeniyet tasavvurudur” ifadelerini kullandı.
TARIM SADECE TEK BAŞINA BİR ÜRETİM FAALİYETİNDEN İBARET DEĞİL
TARPOL’ün Türkiye’de tarımla ilgili biriken entelektüel sermayenin kurumsallaşması ve kurumsallaştırılması için bir misyon üstlendiğini vurgulayan Eker, “Böyle bir merkez, biz bu topraklarda, ki yukarı Mezopotamya’yı da içine alıyor, Anadolu’nun kadim tarım kültürünü, bunun birikimini, gerek Türkiye’nin var olan meselelerinin çözümünde gerek bölgesel sorunların çözümünde gerekse küresel gıda güvenliği problemini çözmeye katkı sunmak üzere kuruldu. Bizim anlayışımız şu; tarım sadece tek başına bir üretim faaliyetinden ibaret değil. Biyolojik disiplinini, ekonomik disiplinini ve ekoloji disiplinini yani bu üç disiplini eşit şekilde dikkate alan. Bu üç disiplinin kesişim kümesinde sürdürülebilir bir üretimin mümkün olduğunu ifade ediyoruz. Tek başına biyolojiyi dikkate aldığınızda sınırları zorlarsınız. Genetik çalışmalar yapılır, üretimi artırır. Fakat bu ekolojik dengeyi bozar. Eğer böyle değil de iktisadi yani ekonomik disiplinini dikkate almazsanız o zaman yaptığınız faaliyet sürdürülebilir olmaktan çıkar. En nihayet aynı zamanda tarımsal üretim bir ekonomik faaliyettir. Şimdi dünya bu üç disiplinin kesişim kümesinde dengeli bir tarımsal üretim felsefesini benimseyip hayata geçirmediği için bugün biz iklim değişikliğini de küresel ısınmayı da etkileyen bir ekolojik problemle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Tarım Diplomasisi Forumu’nun; şehirler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını ortak bir platformda buluşturacağını belirten Başkan Altay, forumun, Türkiye’nin ve Konya’nın tarımda küresel liderlik vizyonuna katkı sağlayacağını ifade etti.
Yeşil Etki Derneği Başkanı Mine Ataman da forumun tarım ve diplomasiye çok disiplinli bir bakış açısı sunacağını ve Konya’dan tüm dünyaya önemli mesajlar verileceğini söyledi.
Ekim ayında gerçekleşecek olan Tarım Diplomasisi Forumu’nun, gıda güvenliği, tarımsal üretim, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi kritik başlıkları uluslararası düzeyde ele alması bekleniyor.
