Konya Haberci | Konya Haber
HV
16 EYLÜL Pazartesi 22:49
Advert

Konya'da "Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı” düzenlenecek

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından düzenlenen “Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı” düzenlenecek.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-09-2023 21:04
Konya'da

Konya’da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ahilik Yürüyüşü ve Şed Kuşanma Töreni gerçekleştirilecek. Dev yürüyüş 19 Eylül 2023 Perşembe günü yapılacak. (11.30 İş Bankası Önü (Ahi Esnafının Yürüyüş)
12.00 Kapı Cami Meydanı Şed Kuşatma Töreni)

AHİLİK KELİME ANLAMI NEDİR?

Bu konuda esas olarak iki iddia mevcuttur. İlk iddiaya göre kelime Arapça kökenlidir. Buna göre "Ahi" kelimesi Ahiyye'nin tekili olan "ah" kelimesine birinci tekil "ya"sı ilave olunarak "ahi" şeklinde telaffuz olunmuş halidir. Bu fikre göre Ahi'nin sözlük manası "kardeşim" demektir. Bu iddianın güçlü yanı, Ahiliğin ilk olarak Araplarda Fütüvvet Teşkilatı adıyla çıkması, dolayısıyla Ahilik ile ilgili terimlerin Arapça olması gereğidir. Ancak bu kanıt yeterli değildir. İkinci iddiaya göre Ahi kelimesi Türkçe Akı kelimesinin zamanla değişimi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu kelimenin Ahi birlikleri içinde zaman zaman Ahi Baba şeklinde ifade edildiğini görüyoruz. Buna göre kelimenin Arapça manası ile düşünüldüğünde "Kardeşim Baba" diye bir tabir uygun düşmüyor. Fakat Divânu Lügati't-Türk'te akı Eli açık, koçak, selek, cömert, yiğit, delikanlı gibi manalar ifade eden Akı kelimesiyle düşünüldüğünde "Ahi Baba" tabiri daha mantıklı görünüyor.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör

YORUMLAR