Konya Haberci | Konya Haber
HV
07 TEMMUZ Pazar 12:08

Konya'nın meşhur düğün pilavı tarihe mi karışacak?

Konya düğün pilavı tarih mi oluyor? Konya’nın kadim geleneği düğün yemeği enflasyon ve hayat pahalılığının kurbanı mı olacak? Düğün pilavında kişi başı rakamlar düğün dernek organize edecekleri kara kara düşündürüyor. İşte rakamlar…

YAŞAM
Giriş Tarihi : 09-07-2023 11:03   Güncelleme : 09-07-2023 11:19
Konya'nın meşhur düğün pilavı tarihe mi karışacak?

Bir Konya geleneğidir düğünde, sünnette, hac davetlerinde pilav döküp misafirlere doya doya ikramda bulunmak. Ancak ekonomik koşullar ve hayat pahalılığı düğün pilavlarını da sıkıntıya sokuyor. Konya’nın kadim geleneği çerçevesinde yoğurt çorbası, etli pilav, bamya çorbası, zerde, helva ve içecekten oluşan düğün pilavı menüsünün fiyatları da günden güne artıyor.

10’ar kişilik masalarda ve ortaya servis usulüyle ikram edilen Konya pilavında lezzetin dışında aranan birinci koşul “sınırsız” olması. Konuklar kana kana, doya doya pilav yemek zorunda. Bunu etin bol ve yağsız/sinirsiz olması, bamyanın tanelerinin çok olması ve ağızları yakacak derecede sıcak servis edilmesi, helvanın kıvamı ve servis hızı gibi koşullar takip ediyor.

Konukların midelerini bayram ettiren, Konya dışından gelip de ilk kez düğün pilavı sofrasına oturanların ise hayran kaldığı, ortadan yendiği için de bazılarının burun kıvırdığı geleneksel Konya düğün pilavının maliyeti ise giderek bütçeleri zorlamaya başladı.

Artan enflasyon, et ve tereyağı başta olmak üzere malzemelere günden güne gelen zamlar, aşçı ve servis elemanlarının maaşlarındaki artışlar gibi maliyet kalemlerindeki fiyatlarının artması Konya Düğün Pilavı’na yeni zamların yapılmasını da adeta zorunlu kılıyor. Şuan için Konya’da düğün pilavı 150-250 TL arasında fiyatlandırılıyor.

Bir düğün pilavında 10 kişilik masada sadece 4-5 tabak pilav servis edildiğinin altını çizen Pilav Konağı İşletmecisi Gaffur , “Artan maliyetler karşısında zam yapmamak için direniyoruz. Ramazan ayından bu yana fiyat değişikliğine gitmedik. Şuan kişi başı 150 TL’den fiyatlandırmalar yapıyoruz. Geleneksel Konya düğün pilavı sofrasında usulüne uygun servislere devam ediyoruz. Pilav servislerimiz ise tabaklarımızda en az 150 gram et olacak şeklindedir. Bir masada ortalama 4-5 tabak pilav ikramı var. Tabi sınır söz konusu değil. Herkes doyana kadar servisimiz sürer” dedi.

Atiker De Luxe İşletmecisi Tayyar Atiker ise, fiyatların kişi başı 250 TL olduğunu ancak bin kişi ve üzerinde indirim yaparak 150 TL’den fiyatlandırdıklarını ifade etti.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör

YORUMLAR