Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN, bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri gerçekleştirildi. Yer testleri ile taksi testlerinin tamamlanmasının ardından KAAN, ilk uçuşunu yapmak için havalandı.
ÖZGÜRLÜK MANİFESTOSU
KAAN, bugün sabah saatlerinde Mürted Havalimanından ilk kalkışını yaptı. Ankara semalarında uçuş yapan KAAN, görevini başarıyla tamamlayıp güvenli bir şekilde piste iniş yaptı. Milli Muhabir Uçağının yaptığı ilk uçuş tarihe geçti.
TÜRKİYE, SAVAŞ UÇAĞINA SAHİP ÜLKELER ARASINDA
KAAN, radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilmiş olup çift motorlu, düşük görünürlüklü, gelişmiş atış sistemleri ve çift fonksiyonlu radar gibi özelliklere sahip.
Uçak, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve elektro optik 360 derece gözetleme sistemini kullanacak ve dördü gövde içinde, dördü gövdenin yanlarında olmak üzere toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabilecek.
Türkiye, KAAN ile 5. nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yer alacak ve yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda stratejik taarruz yeteneğe sahip olacak.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Mürettebat: 1
Uzunluk: 21 metre (69 ft)
Yükseklik: 6 metre (20 ft)
Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan
Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76 kN)
Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)
PERFORMANS
Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)
Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
G limiti: +9g / -3,5g
VİYONİKLER
ASELSAN'ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) sensörü
EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
Kaska Monteli Nişangah Sistemi
KAAN İSMİNİN ANLAMI
Kaan, erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
"TÜRKİYE 5. NESİL UÇAK ÜRETEBİLEN 5 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, milli muharip uçak KAAN ile Türkiye'nin dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacağını bildirdi.
Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden biri olan milli muharip uçak KAAN'ın bugün ilk uçuşunu başarıyla tamamladığı anımsatıldı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Hava Kuvvetlerimizin harekat kapasitesinin güçlendirilmesine ve stratejik askeri ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlayacak olan KAAN ile ülkemiz dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak."
"F-35'TEN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ VAR"
Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, yaptığı açıklamada, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren Milli Muharip Uçak KAAN'ın, F-35'ten üstün özelliklerinin olduğunu söyledi.
Pekin, "İkisi de görünmez teknolojiye sahip. Ancak Kaan F-35'den daha fazla mühimmat taşıyabiliyor. Yerli ve milli Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri takılabiliyor. Ayrıca Kaan çift motorlu. Manevra kabiliyeti daha yüksek ve menzili daha uzun. Üstelik muazzam bir elektronik harp yeteneğine sahip" ifadelerini kullandı.
CUMHURİYET'İN HABERİ ALAY KONUSU OLDU!
Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi'nin iki yıl önce Milli Muharip Uçak'ın ilk parçası üretildiğinde "kalorifer peteği" benzetmesinde bulunmuştu.
Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, KAAN'ın ilk uçuşunu tamamlamasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'nin skandal haberini tekrar gündeme getirdi.
KAAN gökyüzünde! Ankara semalarında uçtu, görevini başarıyla tamamladı
Varank, X hesabından yaptığı paylaşımda, "KAAN bugün göklerde. Ama o uçamasın diye yapılanları unuttuk mu? Milli Muharip Uçağımızın ilk parçası üretildiğinde müzmin muhalifler neler demişti hatırlıyor musunuz?" ifadelerini kullandı
Kaynak Sabah