Akdeniz sahili ile Toros yaylaları arasında keçileriyle göç eden Sarıkeçili Yörükleri, yaklaşık bir ay önce Mersin'den başlayan yolculuklarında Akisse Dağlarına ulaştı.
Mersin'in Mut ilçesinden aileleriyle yola çıkan Sarıkeçili Yörükleri, zorlu göçe Nisan ayının ortalarında başladıklarını anlattı.
Sarıkeçili Yörüklerinin kışın sahile indiğini, yazın da Konya ve Karaman'ın yaylalarına göç ettiğini vurgulayan aile, şunları kaydetti:
"Keçilerini yavrulatır, sabah göçünü hazırlar yola çıkarız. Hayvanları güderek konaklayacakları yere varır, konaklayacağımız yerde çadır kurup hazırlık yaparız. Hayvanlar sağılır, su ihtiyaçları giderilir. Ertesi gün yine hayat aynı şekilde devam eder. Bir günümüz böyle geçer. Bu yüzlerce yıldır böyledir. Çocuklarımız dünyaya gözlerini çadırda açar, çadırda büyür. Biz Nisan ayında Mersin’in Mut ilçesinden çıktık. Şu an buralardayız. 15 gün sonra Seydişehir’in Boyalı köyüne varacağız. Orada 2 ay hayvanlarımızı otlatacağız ve 45 gün sürecek aynı yolculuk tekrar başlayacak."
Sarıkeçili Yörükleri'nin dağların bekçisi olduğunu ifade eden aile, "Bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Zor şartlar altında üretim yapıp ülke ekonomisine, kültürüne katkı sağlıyoruz. Gençlerimiz artık bu işi yapmak istemiyor. Bizler ise gücümüz yettiği kadar sürdüreceğiz, çünkü bizim yaşam tarzımız, işimiz bu." ifadelerini kullandı.
1Kış mevsiminde Mersin'in sahil kesimlerinde konaklayan Sarıkeçili Yörüklerinin, yazı geçirecekleri Konya Seydişehir Boyalı Köyü arazilerine doğru başlattıkları yolculuk sürüyor.
2Akdeniz sahili ile Toros yaylaları arasında keçileriyle göç eden Sarıkeçili Yörükleri, yaklaşık bir ay önce Mersin'den başlayan yolculuklarında Akisse Dağlarına ulaştı.
3Mersin'in Mut ilçesinden aileleriyle yola çıkan Sarıkeçili Yörükleri, zorlu göçe Nisan ayının ortalarında başladıklarını anlattı.
4Sarıkeçili Yörüklerinin kışın sahile indiğini, yazın da Konya ve Karaman'ın yaylalarına göç ettiğini vurgulayan aile, şunları kaydetti:
5"Keçilerini yavrulatır, sabah göçünü hazırlar yola çıkarız. Hayvanları güderek konaklayacakları yere varır, konaklayacağımız yerde çadır kurup hazırlık yaparız. Hayvanlar sağılır, su ihtiyaçları giderilir. Ertesi gün yine hayat aynı şekilde devam eder. Bir günümüz böyle geçer. Bu yüzlerce yıldır böyledir. Çocuklarımız dünyaya gözlerini çadırda açar, çadırda büyür. Biz Nisan ayında Mersin’in Mut ilçesinden çıktık. Şu an buralardayız. 15 gün sonra Seydişehir’in Boyalı köyüne varacağız. Orada 2 ay hayvanlarımızı otlatacağız ve 45 gün sürecek aynı yolculuk tekrar başlayacak."
6Sarıkeçili Yörükleri'nin dağların bekçisi olduğunu ifade eden aile, "Bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Zor şartlar altında üretim yapıp ülke ekonomisine, kültürüne katkı sağlıyoruz.
7 Gençlerimiz artık bu işi yapmak istemiyor. Bizler ise gücümüz yettiği kadar sürdüreceğiz, çünkü bizim yaşam tarzımız, işimiz bu." ifadelerini kullandı.