Konya Haberci | Konya Haber
HV
16 EYLÜL Pazartesi 22:30
Advert

Tüm Dünya karanlığa gömülebilir! Uzmanlar tam tarih verdi

Dünya'dan 20 kat büyük olan koronal bir delik Güneş'i yarıp geçti. NASA'nın anbean deliği takip ettiğine dikkat çekilirken, Güneş'in manyetik alanını geçmeyi başaran Güneş rüzgarlarının Dünya'yı karanlığa gömebileceği ve bu rüzgarların yarın Dünya'ya inebileceği ortaya çıktı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-03-2023 12:04   Güncelleme : 30-03-2023 12:09
Tüm Dünya karanlığa gömülebilir! Uzmanlar tam tarih verdi

Tüm Dünya karanlığa gömülebilir! Uzmanlar tam tarih verdi

Dünya'dan 20 kat daha büyük olan bir delik, bu hafta ikinci kere Güneş'in manyetik alanından geçti. Koronal delik ismi verilen oluşum, saatte 1.8 milyon saatlik bir hızla Dünya'ya doğru rüzgarlar gönderiyor.

Bilim insanları deliği yakın bir şekilde takip etmekte. Rüzgarların Dünya'nın manyetik alanını, uydularını ve teknolojilerini de etkilemesi muhtemel.

İlk keşfedilen delik ise Dünya'dan 30 kat daha büyüktü. Söz konusu delik Arizona'daki büyük rüzgarları tetiklemişti.

İkinci delik Ekvator'da görüldü. London Üniversitesi'nden Daniel Verscharen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Koronal deliğin şekli özel değil, ancak görüldüğü yer oldukça nadir." sözlerine yer verdi.

İngiliz Daily Mail ise dev deliğin dünyayı mahvedebileceğini ifade etti. Deliğin oluşturacağı 1,8 milyon hızındaki Güneş rüzgarları elektrik şebekelerini devre dışı bırakarak tüm Dünya'yı karanlığa gömebilir. Güneş rüzgalarının yarın itibarıyla Dünya'ya ulaşacağı ifade ediliyor.

Bunun yanı sıra GPS sinyallerini de bozabilir. Aynı zamanda uzay araçları ve astronotların da bu durumdan olumsuz etkileneceğinden bahsedildi.

Bunların nedeni ise rüzgarların Dünya'nın manyetik alanını bozması.

Reading Üniversitesi Meteoroloji Bölümü'nden Prof. Mathew Owens konuyla ilgili "Dünya'nın manyetik alanı bizi Güneş rüzgarından koruyor ve Güneş'in malzemesi asla yer yüzüne inemiyor" ifadelerine yer verdi.

İki delik de NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından görüntülendi. NASA'ya göre koronal delikler yüksek hızlı Güneş rüzgarları oluşturuyor.

Yapılan açıklamada "Anormal ultraviyole ışınlarını incelerken bir anda karanlıkta belirdiler ve o anarda yüksek hızda rüzgarlar Dünya'ya doğru gelmeye başladı" ifadelerine yer verildi.

Koronal delikler Güneş'in çevresinde yaygın olarak görülebilir. Her ne kadar görüldüğü yerler farklı farklı olsa da genellikle Kutup dairelerinde görülüyor.

 

kaynak:sabah

EditörEditör

YORUMLAR