DÜNYA
Giriş Tarihi : 08-12-2024 09:39

Türkiye’den Suriye’nin Toprak Bütünlüğü Vurgusu!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani'nin davetine icabetle 22. Doha Forumu'na katılıyor. Forum marjında, Rusya Federasyonu ve İran Dışişleri Bakanları'nın katılımıyla Astana Formatı'nda Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gerçekleştirildi. Her daim bölgesinde barış, huzur ve istikrarı savunan Türkiye burada Suriye konusundaki önceliklerini muhataplarına aktardı.

Türkiye’den Suriye’nin Toprak Bütünlüğü Vurgusu!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani'nin davetine icabetle 22. Doha Forumu'na katılıyor.

Forum marjında, Rusya Federasyonu ve İran Dışişleri Bakanları'nın katılımıyla Astana Formatı'nda Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gerçekleştirildi. Her daim bölgesinde barış, huzur ve istikrarı savunan Türkiye burada Suriye konusundaki önceliklerini muhataplarına aktardı.

Astana görüşmeleri, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için en kritik girişimlerin başında geliyor. 2017 Ocak ayından bu yana, bölgede istikrarın sağlanması adına birçok karar alındı.

Astana formatlı" görüşmelerde, siyasi sürecin önemli halkalarından biri olan Anayasa Komitesi'nin kurulmasının temelleri atıldı.

Doha'da gerçekleştirilen Genişletilmiş formatlı Astana toplantısında Türkiye şu mesajları verdi:

1-Rejimin kendi halkıyla uzlaşmaması, ülkede artan ekonomik sorunlar, terör örgütlerinin faaliyetleri, kurumların düzgün işlememesi, sivillerin hedef alınması bugünkü olayları tetikledi.

2-2011'deki hatalar tekrarlanmamalı. Savaş yerine uzlaşma aranmalı. Gerginlik bir an önce azaltılmalı. Siviller ve sivil altyapı hedef alınmamalı. Azınlıkların, farklı inanç gruplarının hakları gözetilmeli.

3-Astana süreci ile ateşkesi sağladık. Esad geçen yedi yıllık süreyi değerlendirmedi ve tüm sorunların kaynağı olan kendi halkı ile barışı sağlamak için adım atmadı. Bu hata da tekrarlanmamalı. Rejim muhalefeti görmezden gelemez.

4-Gelinen bu noktadan sonra rejimle muhalefet arasında siyasi sürecin önünün açılması lazım. Rejim gerçekçi olmalı ve bu defa muhalefetle anlaşmak için samimi bir çaba harcanmalı.

5-Buradan sonra, kalıcı barışa dönük bir süreç başlamak zorunda.

6-Türkiye için Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği esastır.

7-Rejimin kendi halkıyla uzlaşı sağlaması, tüm halkaları, dini grupları kapsayıcı bir yönetim sunması istikrar ve barışın ana unsuru olacaktır. Türkiye olarak bunun desteklemeye hazırız.

8-Terörle mücadeleden taviz vermeyiz.

kaynak:sabah

AdminAdmin