Konya Haberci | Konya Haber
HV
16 EYLÜL Pazartesi 22:26
Advert

Türkiye’nin Ciğerleri Yanıyor! 72 Yangın Çıktı! 45'i Kontrol Altında!

Bugün itibariyle şu ana kadar ülkemizde 72 yangın çıktı. Bunların 45'i kontrol altında, 27'sine müdahale sürüyor. İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 17 ev yandı. AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'de de yine şiddetli rüzgarın çalışmaları zaman zaman engellediğine işaret ederek, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi. Yangının evlere sıçraması ise korkuya neden oldu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-08-2024 07:22   Güncelleme : 17-08-2024 17:33
Türkiye’nin Ciğerleri Yanıyor! 72 Yangın Çıktı! 45'i Kontrol Altında!

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 17 ev yandı.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 17 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

Öte yandan yangının yerleşim yerlerine de sıçraması korkuyu artırdı. Yangın bölgesinden korkutan görüntüler de geliyor.

BAKAN YUMAKLI: 72 YANGIN ÇIKTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine geldi. Bakan Yumaklı burada açıklamalarda bulundu.Bakan Yumaklı şunları paylaştı: Bugün itibariyle şu ana kadar ülkemizde 72 yangın çıktı. Bunların 45'i kontrol altında, 27'sine müdahale sürüyor. İzmir'de Karşıya ve Yamanlar'daki bilgiler vereceğim. Sabah vaktinde Bolu ve Manisa'da yoğun bir şiddetli rüzgarın olması buraları tekrardan alevlendirdi. Bolu yangını 12.41'de anızdan kaynaklı bir yangın çıktı. Bu yangını başlatanlar gözaltına alındı.

'İZMİR YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ PİKNİK ATEŞİ'

İzmir Yamanlar'da dün itibariyle 22.10'da yangın çıktı. Bugün saat 10.14'te söndürülen yangına yakın bir yerde yeni bir yangın çıktı. Her iki yangında orman alanında başladı.

Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yakmış olduğu bir ateş maalesef. Bu yangınlara 5 uçak, 11 helikopter, 540 kara aracı ve personellerimizi sevk ettik. Yamanlar mevkii konut alanına yakın olması sebebiyle 17 ev yandı.

Şu an için yerleşim yerlerini tehdit edici unsur yok.

'ÖDEMİŞ'TEKİ YANGINI İKİ ÇOCUĞUN SİGARA İÇERKEN ÇIKARDIĞI TESPİT EDİLDİ'

İzmir Ödemiş'te iki çocuğun sigara içerken çıkardığı bir yangın. Onlarda gözaltına alındı. İnanılmaz bir rüzgar var. Tek tarafa doğru da esmiyor. Bizi en çok uğraştıran şey bu. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir can kaybı yok. Ekosistemdeki canlıları bahsetmiyorum. Onlar için gerçekten üzgünüm.

BAKAN YUMAKLI'DAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Yarın ve Pazar gününe kadar çok düşük nem, çok yüksek şiddette rüzgar ve sıcaklık var. Mümkünse kapalı alanların dışında bir ateş yakılmasın. Evinizin dışında bir ateş yakmayın. Bir çakmak bile yakmayın. Tüm vatandaşlarımıza ikaz ediyorum, istirham ediyorum.

Dezenformasyon yapanlar maalesef öne çıkıyor. Hiçbir şekilde didişmeyeceğiz. Hiç kimseyle polemiğe girmiyoruz. Burada arkadaşlarımız bu yangını söndürmek için hayatlarını hiçe sayarak mücadele edecekler. Bizlerde onların yanındayız.

Şu anda herhangi bir sabotaj bulgusu yok. Bununla alakalı bir gelişme olursa Valiliğimiz gerekli bildirimleri yapacaktır. İncelemeler devam ediyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." açıklamasında bulundu.

BAKAN YERLİKAYA: İZMİR'DE 900 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: İzmir'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, Jandarma ve Polisimizin koordinesinde; Sancaklı Mahallesinde 170 , Doğançay Mahallesinde 500, Zübeyde Mahallesinde 50, Onur Mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır İlçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Bakan Yerlikaya daha sonra şu paylaşımda da bulundu: Manisa'nın Gördes ve Salihli ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, Jandarma ve Polisimizin koordinesinde; Karayakup Köyü 60, Yeniköy Mahallesi 260, Kale Mahallesi 200, Kemer Mahallesi 400, Kurttuhan Mahallesi 270 ve Hacıhıdır Köyünden 250 vatandaşımız olmak üzere toplam 1.440 vatandaşımız tahliye edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam etmektedir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

ÖMER ÇELİK: TÜM İMKANLARLA MÜDAHALE EDİLİYOR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Ülkemizin farklı bölgelerinde çok sayıda yangın çıktı. Havadan ve karadan tüm imkanlarla yangınlara müdahale ediliyor. Yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yangınların kontrol altına alınması için fedakarca gayret eden tüm görevlilerimize şükranlarımızı sunuyoruz... Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.

İleitişim Başkanlığı "İzmir'deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı." açıklamasında bulundu.

ORMAN YANGINLARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMALAR SÜRÜYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar ilk andan itibaren başlatıldı. Soruşturmalar titizlikle sürdürülmekte.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA!

AFAD tarafından yangınlar ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler paylaşıldı: Ülkemizin farklı yerlerinde devam eden yangınları kontrol altına almak için ilgili tüm kurumlarımızın müdahale çalışmaları havadan ve karadan aralıksız devam etmektedir. İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa illerimizdeki yangına müdahale çalışmalarında; 90 hava aracı 4.717 personel ve 1.218 araç görev almaktadır.

Tedbir amacıyla toplam 3.583 vatandaşımızın güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirilmiştir. İzmir ilimize; 2.489 personel 258 araç ile 604 iş makinası sevk edilmiştir. Yangının yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle 8 farklı yerleşim yerinde 900 vatandaşımız tedbir amacıyla tahliye edilmiştir.

Bolu Bolu Göynük'teki yangına; 986 personel 384 araç ve 371 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam etmektedir. 4 farklı yerleşim yerindeki toplam 413 vatandaşımızın tedbir amacıyla güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirilmiştir.

Manisa Manisa Gördes'teki yangına; 583 personel 149 araç ve 121 iş makinası ile yangını kontrol altına alma çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Manisa ilimizde 1.190 vatandaşımızın güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirilmiştir.

Aydın Aydın Bozdoğan yangınına; 35 personel 10 araç ve 12 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam etmektedir. Tedbir amaçlı 3 farklı yerleşim yerindeki 550 vatandaşımızın güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirilmiştir.

Devletimizin ilgili tüm birimleri ilk andan itibaren yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale çalışmalarını aralıksız sürdürmekte olup yerleşim yerlerine yakın yerlerde bulunan vatandaşlarımız ilgili birimlerimiz tarafından güvenli alanlara alınmaktadır. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.

kaynak:sabah

AdminAdmin

YORUMLAR