Konya Haberci | Konya Haber
HV
24 KASIM Pazar 06:19
Advert

Ülkemizin Deprem Gerçeğini Unuttuk mu?

Ülkemiz 6 şubatta  Kahramanmaraş merkezli  depremlerde yüzyılın felaketini yaşadı. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ,on binlerce yaralımız var. Yüzbinlerce vatandaşımız yerinden yurdundan oldu. Ülke olarak çok büyük tarifi imkansız acılar yaşadık. Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülke, bu bir gerçek ve her an 7 şiddetinde deprem üretecek fay hatlarına sahip. Peki, bizler bu depremlerden ders alabiliyor muyuz? Yaşadığımız bu acılardan sonra depreme hazırlık için neler yapıyoruz? Yoksa tüm bu yaşadığımız acıları unuttuk, normal hayatımıza mı döndük? Kahramanmaraş depreminden günler önce süslü mezarlar başlıklı bir yazı Kalem'e alan, deprem bölgesine anında ekipleriyle ulaşan ve onlarca vatandaşımızı kurtaran ,deprem bölgesinde tüm gerçekleri gören yazarımız Abdullah yağcı, ülkemizin deprem gerçeğini ve depreme hazırlık için neler yapılması gerekir konularını sizler için kaleme aldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-04-2023 11:46   Güncelleme : 30-04-2023 12:44
Ülkemizin Deprem Gerçeğini Unuttuk mu?

6px;">Ülkemiz 6 şubatta Kahramanmaraş merkezli depremlerde yüzyılın felaketini yaşadı. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ,on binlerce yaralımız var. Yüzbinlerce vatandaşımız yerinden yurdundan oldu. Ülke olarak çok büyük tarifi imkansız açılar yaşadık. Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülke, bu bir gerçek ve her an 7 şiddetinde deprem üretecek fay hatlarına sahip. Peki, bizler bu depremlerden ders alabiliyor muyuz? Yaşadığımız bu acılardan sonra depreme hazırlık için neler yapıyoruz? Yoksa tüm bu yaşadığımız acıları unuttuk, normal hayatımıza mı döndük?

Kahramanmaraş depreminden günler önce süslü mezarlar başlıklı bir yazı Kalem'e alan, deprem bölgesine anında ekipleriyle ulaşan ve onlarca vatandaşımızı kurtaran ,deprem bölgesinde tüm gerçekleri gören yazarımız Abdullah yağcı, ülkemizin deprem gerçeğini ve depreme hazırlık için neler yapılması gerekir konularını sizler için kaleme aldı. 

Kıymetli okurlar 6 şubat depreminden sonra uzunca bir süre kavuşamadık.6 şubat depremi öncesi sıkça deprem hatırlatması yapıp ülkemizin doğusundan batısından depremler beklediğimizi söylemiştik. Hatırlayacağınız üzere asrın felaketi olan Kahramanmaraş depremleri olmadan günler önce  "SÜSLÜ mezarlar" başlığıyla bir yazı kaleme almıştık. Maalesef bunu deprem bölgesinde öyle fazla gördük ki, süslü binaların hepsi süslü mezarlık olmuştu, hepsinden bahsetmeye çalışacağım.6 Şubat depreminin ilk gününde saat 13.00 civarı Hatay-BeIenle Arama Kurtarma Faaliyetlerini icra etmek üzere varmıştık. İkinci depreme bölgede yakalandık ve o korkunç şiddeti yaşadık. İlk etapta gözümün gördüğü 20-30 civarı yıkılmış bina vardı. Süratle çalışmaya başladık ve onlarca insanımızı sağ çıkarmak nasip oldu. Hep söylüyorduk önceki yazılarımda da bu konulara değinmiştim ve bu bilgilerin hepsini sahada görmüş olduk.

Çök kapan tutun hareketinin önemini, deprem esnasında sabit kalmamızın ve kaçmaya çalışmak yerine depremin bitmesini beklemenin önemini, deprem çantasının önemini, toplanma noktasının önemini, deprem sonrası artçı sarsıntılar olacağı için binalara girilmemesinin önemini gördük. Sağ olarak çıkardığımız insanların çoğunu bir kanepenin ya da dolabın yanında yaşam boşluğundan çıkardık, yani çök, kapan, tutun hareketini doğru uygulamış ve hayatta kalmayı başarmışlardı. Çok acı bir afet yaşadık Rabbim tekrarını yaşatmasın. Ama deprem coğrafyasında olduğumuzu unutmayacağız. Gündemimizde bütün uzmanlar tarafından dile getirilen İstanbul merkezli bir Marmara depremi var, yaklaşık 8-10 ili içine alacak, 30 milyon insanın hayatını doğrudan etkileyecek, çok yıkıcı olacağı tahmin edilen bir deprem! Sonraki yazımızda o konuyu ele alacağız rabbim izin verirse. Ülkemize tekrar baş sağlığı diliyorum, Afetsiz Günler dilerim...

EditörEditör

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert