2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz Ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı Ve Sergisi” Gerçekleştirildi

Karatay Belediyesi ev sahipliğinde organize edilen “2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi daha birçok paydaşın işbirliğiyle gerçekleştirilen programda konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Selçuklu’nun Dar-ül Mülkü ve kadim başkentimiz Konyamız, 13’üncü yüzyıldan bu yana nice sanatçılar, bilim ve ilim adamları yetişmiştir. Biz de bu geleneğimizi geleceğe taşımak adına çabalıyoruz” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım; “Bu program, öğrencilerimiz ve ilgilileri için adeta bir bilgi şöleni mahiyetindedir” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR - 22-10-2023 16:41

2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz Ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı Ve Sergisi” Gerçekleştirildi

Karatay Belediyesi ev sahipliğinde Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen “2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Geleneksel Sanatlar Derneği gibi daha birçok paydaşın destek verdiği organizasyon Karatay Termal Tatil Köyü’nde gerçekleştirildi.

KALBİMİZİN BİR KÖŞESİ HEP FİLİSTİN’DE, GAZZE’DE VE KUDÜS’TE

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, programın açılışında yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamına değindi.

İslam alemi olarak zor günlerden geçildiğine vurgu yapan Başkan Hasan Kılca; “Kalbimizin bir köşesi hep Filistin’de, Gazze’de ve Kudüs’te. Orada masum kadın, çocuk veya yaşlı denmeden uğramış olduğu haksız bir durum var. Buna karşı ülke olarak, millet olarak ayaktayız ve bu zulme katliama karşı haykırıyor, lanetliyoruz. İnşallah en kısa sürede Rabbim İslam ümmetini ayağa kaldırır ve bu zulmü durdurur diye dua ediyoruz” dedi.

KONYAMIZ, 13’ÜNCÜ YÜZYILDAN BU YANA NİCE SANATÇILAR, BİLİM VE İLİM ADAMLARI YETİŞMİŞ KADİM BİR ŞEHİRDİR

2021’de ilki yapılan “Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi”ne bu yıl da ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Hasan Kılca, sözlerini şöyle tamamladı; “Hocalarımızı, ustalarımızı ve sanatçılarımızı Karatay’ımızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Selçuklu’nun Dar-ül Mülkü ve kadim başkentimiz Konyamız, 13’üncü yüzyıldan bu yana nice sanatçılar, bilim ve ilim adamları yetişmiştir. Celalettin Karatay’ın taç kapısına 26 Hadis-i Şerif ve Ayet-i Kerimeyi sığdıran bir neslin evlatları olarak bu geleneğimizi geleceğe taşımak adına buradayız. 2021’deki programa göre bu yıl çok daha fazla olan ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği bulunan tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum.”

BU PROGRAM ADETA BİR BİLGİ ŞÖLENİ MAHİYETİNDEDİR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım da programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım; “Geleneksel Türk Sanatları alanında emek veren akademisyen ve sanatçı hocalarımızın bilimsel görüş ile deneyimlerini aktarmak ve tartışmak için güzel bir programdayız. Bu tür etkinlikler, alanında eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz ve ilgi duyan insanımız adına bir bilgi şöleni mahiyetindedir. Sanatla ilgili eğitim veren yükseköğretim kurumlarında, sanat ve tasarım temel alanlarında teorik çalışma, bilimsel araştırma ve atölye uygulamaları yapmak amacıyla gerçekleştirilen bu tür etkinlikler, toplumun sanat algısını belirleyen önemli kazanımlardır. Bu güzel programımıza katkı sunan Karatay Belediyemize ve tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

GELENEKSEL TÜRK VE İSLAM SANATLARI, MEDENİYETİMİZİN TEMEL TAŞLARINI OLUŞTURMAKTADIR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Baysal ise programda yaptığı konuşmada geleneksel Türk ve İslam sanatlarının öneminden söz etti.

Doç. Dr. Ali Fuat Baysal şunları dile getirdi; “Türk ve İslam sanatları, medeniyetimizin temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu değerlerimizin ve sanatlarımızın özü ile ruhunu kaybetmeden sürdürülmesini sağlamak, çalışmalarımızı bir ideal uğruna gerçekleştirmek amacıyla düzenlediğimiz bu programda, sizlerin de katılımıyla iki gün boyunca önemli programlar yapıyoruz. Kıymetli hoca ve ustalarımızın yanında, program boyunca yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerimiz, bizlere kendi alanlarında uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştirdiler. Onların bilgi, tecrübe ve nefeslerinden faydalanmak bizler adına önemlidir. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

SANATÇILARIN YAPTIĞI ESERLERDEN OLUŞAN SERGİ GÖRÜLMEYE DEĞERDİ

Konuşmaların ardından hat, tezhip, minyatür ve çini gibi alanlarda yapılan eserlerin bulunduğu serginin açılışı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) İdari ve Mali İşler Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü ve Büyükelçi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, akademisyenler ile sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi.

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI VE İSLAM SANATLARI TÜM YÖNLERİYLE ELE ALINDI

Sergiyi gezen ve eserleri tek tek inceleyen protokol üyeleri; İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) İdari ve Mali İşler Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kulaklıkaya ile İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü-Büyükelçi Prof. Dr. Mahmut

Erol Kılıç başta olmak Geleneksel Türk Sanatları ve İslam Sanatları alanında yetkin birçok akademisyenlerin, duayen ustaların ve sanatkarların tecrübelerini aktardığı sunumları takip ettiler.

USTASINDAN ATÖLYE ÇALIŞMALARI ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI

“2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” programına katılan güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi öğrencileri ayrıca; sempozyum sunumlarının yanında “Minyatür” “Cilt”, “Ebru”, “Kaligrafi”, “Hat”, “Minyatür” ve “Tezhip” gibi birçok konuda yapılan atölye ve çalıştaylarla da eğitimlerine, geleceklerine önemli katkılar sağladılar.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Prof. Dr Sami Güçlü Hatırat Kitabı KBB Yayınları Arasında Yerini Aldı

Prof. Dr Sami Güçlü Hatırat Kitabı KBB Yayınları Arasında Yerini Aldı

20-02-2024 - KÜLTÜR

Başkan Altay, Prof. Dr. Afyoncu’nun “Filistin’de 400 Sene” Konulu Konferansına Katıldı

Başkan Altay, Prof. Dr. Afyoncu’nun “Filistin’de 400 Sene” Konulu Konferansına Katıldı

17-02-2024 - KÜLTÜR