Advert

İran Füzeleri Tel Aviv Semalarında! 500 Füze Ateşlendi! Yüzde 80'i Hedefe Ulaştı!

Orta Doğu'da gerilim her geçen dakika daha da artıyor. Bölgeyi kaosa sürükleyen İsrail, Gazze'deki soykırımın ardından Lübnan'a harekat başlattı. Havadan ve karadan Lübnan'ı vuran İsrail'e yanıt İran'dan geldi. İran Cumhurbaşkanı Hamaney'in talimatıyla İsrail'e füze saldırısı başlatıldı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırının Hamas lideri Haniye ve Hizbullah lideri Nasrallah suikastlarına karşılık olarak gerçekleştirildiğini duyurdu. İran Devlet Televizyonu, füzelerin yüzde 80'inin hedefine ulaştığını belirtti.

DÜNYA - 01-10-2024 22:33

İran Füzeleri Tel Aviv Semalarında! 500 Füze Ateşlendi! Yüzde 80'i Hedefe Ulaştı!

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e balistik füzeler ateşlediğini duyururken, Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı.

"HANİYE VE NASRALLAH SUİKASTINA KARŞILIK"

Saldırıya ilişkin İran'dan da açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e füze saldırısı başlattığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Saldırının Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu.

Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı.

Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

İSRAİL ORDUSU: SALDIRI DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu yaptığı yeni açıklamada, İran'ın saldırısının devam ettiğini belirterek İsraillilerden korunaklı alanlarda kalmaya devam etmelerini istedi.

İRAN: EĞER CEVAP VERMEYE KALKARSA DAHA YIKICI BİR KARŞILIK GELİR

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

İran Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

İran'ın "Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını" verdiği ifade edilerek, İsrail'in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtildi.

Mesajda, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." uyarısı yapılırken, bölge ülkeleri ve "rejimin destekçilerinin" İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.

500 FÜZE ATEŞLENDİ

İran kaynaklarına göre, yaklaşık 500 füze ateşlendi ve ses hızını aşan füzeler de kullanıldı. İran Devlet Televizyonu, füzelerin yüzde 80'inin hedefe ulaştığını belirtti.

HAVA SAHASI GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından İsrail, hava sahasını uçuşlara kapattı. İsrail Havacılık Otoritesi, uçuşların İsrail dışındaki alternatif varış noktalarına yönlendirildiğini açıkladı.

Ürdün ve Irak da hava sahalarının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

İSRAİL ORDUSU: SIĞINAKLARDAN ÇIKABİLİRSİNİZ

İsrail ordusu, İran'ın füze saldırısının son bulmasının ardından halkın sığınak ve güvenli bölgelerden çıkabileceğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, gerçekleştirilen durum değerlendirmesinin ardından "ülke genelinde halkın sığınak ve korunaklı yerlerden çıkmasına izin verildiği" belirtildi.

İsraillilerden yeni uyarılar olması halinde bunları dikkate almaları istendi.

Öte yandan ordudan yapılan bir diğer açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin üst düzey komutanlarla durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

Ordudan paylaşılan görüntüde, Halevi ve üst düzey komutanların, durum değerlendirmesini sığınak benzeri bir odada yapmaları dikkati çekti.

İRAN CUMHURBAŞKANI: BU YALNIZCA GÜCÜMÜZÜN BİR PARÇASI

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'e karşı füze saldırılarının "meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için" düzenlendiğini savundu.

İsrail'in saldırganlığına "kesin bir yanıt" verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran'ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin."

ABD "İRAN SALDIRI HAZIRLIĞINDA" SÖZLERİ İLE DUYURMUŞTU

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ile Orta Doğu'da gerilimin daha da artmasına ilişkin açıklama yapan ABD'li üst düzey bir yetkili, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip." ifadelerini kullanmıştı.

kaynak:sabah

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Lübnan Saldırıları Hukuksuz Bir İşgal Girişimidir!

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Lübnan Saldırıları Hukuksuz Bir İşgal Girişimidir!

01-10-2024 - DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail Tüm İnsanlığa Meydan Okuyor! Artık 'Dur' Denmelidir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail Tüm İnsanlığa Meydan Okuyor! Artık 'Dur' Denmelidir!

28-09-2024 - DÜNYA