Konya’da farklı kültürleri buluşturan mekan olarak bilinen ve 5 bin yıllık tarihi ile medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi yerleşim yeri Sille modern mimari ile yoğruluyor.
Aya Elena Kilisesi, camileri, köprüleri ve evleri ile farklı kültürlerin bir arada yaşamasıyla yerli ve yabancı konukların ilgi odağındaki Sille mahallesinde Selçuklu Belediyesi tarafından önemli yatırımlar hayata geçiriliyor. Sille Mahallemize kazandırılacak “Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi” projemizin temel atma töreni 26 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.
5 BİN YILLIK TARİHİ YERLEŞİM YERİ
Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, tarihi kaynaklarda farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, erken Hristiyanlık döneminin önemli bir merkezi olarak geçiyor.
Duvar ve pencerelerinde Roma dönemine ait malzemelerin kullanıldığı Aya Elena Kilisesi, milattan sonra 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin'in annesi Helena tarafından, ilk Hristiyanlık dönemine ait oyma mabetlerden etkilenilerek yaptırılmış mimarisi ile dikkati çekiyor.
Sille'de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri de bulunuyor. Tarihi mahallede 19. yüzyılda inşa edilen Sille Çay Camisi'nin mihrap, minber ve kürsüsünde zengin ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmeyen ve moloz taştan inşa edilmiş Karataş Cami ise diğer Sille camileri gibi içinde zengin ahşap süslemeleri ile ilgi görüyor.