Advert

Teşrik tekbirleri ne zaman başlar?

Teşrik tekbiri nedir, ne zaman başlar? Kimler teşrik tekbiri getirmelidir? Teşrik tekbirinin hükmü nedir? Teşrik tekbiri kaç vakit getirilmelidir?

GÜNCEL - 25-06-2023 22:55

Teşrik tekbirleri ne zaman başlar?

Teşrik tekbiri nedir ve ne zaman getirilir? Teşrik tekbiri ne anlama gelir? Teşrik tekbirinin önemi nedir?

Kurban kesecek olan kişilerin vazifeleri arasında “teşrik tekbiri” de yer alıyor. Teşrîk tekbirlerinin başlangıç ve bitiş vakitleri hususunda Hanefî mezhebinde tercih edilen ve günümüze kadar uygulanan görüşlere göre arefe günü sabah namazı ile bayramın dördüncü günü ikindi namazı arasında yirmi üç vakit farz namazdan sonra teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez. Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik tekbiri; “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” şeklindedir. Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN YAYIMLADIĞI BİLGİLERE GÖRE;

“Teşrik” Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı.

Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında “eyyam-ı teşrik / teşrik günleri” denilmiştir. “Tekbir” ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir. Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa tekbir getirilmelidir.

Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440). Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).kaynak:bbnhaber

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü!

24-11-2024 - GÜNCEL

Kabine Toplanıyor! Gündem: Asgari ücret, emekli ve memur maaşı!

Kabine Toplanıyor! Gündem: Asgari ücret, emekli ve memur maaşı!

24-11-2024 - GÜNCEL

Reklamı Geç
Advert