"5 Milyar Kişiye Ulaşacak Kapsama Alanı"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın hizmete alınmasıyla birlikte Türksat’ın kapsama alanının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsayacak şekilde genişleyeceğini, böylece uyduların erişim alanının 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye çıkacağını belirtti.
"Yerli Üretimle Büyük Başarı"
Türksat 6A, ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi kurumların iş birliğiyle ve %80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi. Uyduda toplam 84 yerli ekipman kullanıldı. Uraloğlu, bu başarıyla Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına girdiğini vurguladı.
Türksat’ın 30 Yılı Aşan Uydu Serüveni
Türkiye’nin uydu yolculuğunun 1994 yılında Türksat 1B ile başladığını hatırlatan Uraloğlu, 6A’nın bu uzun serüvenin önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Türksat 6A'nın geliştirilmesi sürecinde, Teknoloji Transfer Programı kapsamında Türk mühendisler yurtdışında eğitim aldı, sonrasında bu bilgi birikimiyle tamamen yerli üretim süreci başarıyla yürütüldü.
Uzaya Yolculuk ve Başarıyla Tamamlanan Testler
Türksat 6A, 9 Temmuz 2024’te Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Uydunun üretim ve test süreçleri, TUSAŞ bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde tamamlandı. Fırlatmadan sonra geçici yörüngeye alınan uydu, yapılan testlerin ardından 28 Aralık 2024'te 42° Doğu yörüngesindeki nihai görev noktasına ulaştı.
17 Şubat 2025’te gerçekleştirilen ilk test yayını, uydunun haberleşme kapasitesinin başarıyla çalıştığını ortaya koydu.
Milli Güvenlik ve Teknolojik Bağımsızlık Vurgusu
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın sadece teknolojik değil, aynı zamanda milli güvenlik açısından da büyük önem taşıdığını belirterek, “Artık dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretebiliyoruz. Bu proje, Türkiye’nin uzayda daha güçlü ve bağımsız bir aktör olmasını sağlayacak” dedi.
15 Yıl Boyunca Hizmet Verecek
En az 15 yıl boyunca aktif olarak görev yapması planlanan Türksat 6A ile birlikte Türkiye, hem ekonomik hem de teknolojik olarak uzay çalışmalarında daha güçlü bir konuma ulaşmış olacak.
kaynak:sabah