GAP Eylem Planı kapsamında 2024-2028 yılları arasında toplamda 496 milyar lira kaynak aktarılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, planın detaylarını ve bölgeye sağlayacağı faydaları Şanlıurfa’da düzenlenen toplantıda paylaştı.
Bölgede Büyük Dönüşüm Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında 7 bakanlığın katılımıyla düzenlenen toplantıda, GAP bölgesindeki 9 ilin milletvekilleri ve iş dünyası yöneticileri bir araya geldi. Bakan Kacır, bölgenin kalkınma yolculuğundan hak ettiği payı aldığını belirterek, "20 yeni organize sanayi bölgesi kurarak 360 binden fazla ek istihdam sağladık. Yatırım teşviki ile 710 bin vatandaşımıza iş imkânı sunacak 15 bin 400 yatırımın önünü açtık," dedi.
Büyük Yatırım ve Destek Paketleri Bakan Kacır, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 43 projeye 3,2 milyar lira destek sağlandığını ve Ayakkabı Sanayi Bölgesi projesiyle Şanlıurfa'nın ayakkabı üretim merkezi haline getirildiğini ifade etti. "2013'te 11 kişi çalışırken bugün bu rakam 4 bin 400'u00fc aştı," diyen Kacır, Diyarbakır'da tarihi yapıların restorasyonuna da önem verdiklerini söyledi.
Tarımsal ve Kırsal Kalkınma “Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı" ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını belirten Kacır, 2025 itibariyle 52 bin 500 dekar daha sulama alanı kazandırılacağını ifade etti.
Bölgesel Kalkınma ve İstihdam Kacır, "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" kapsamında 80 fabrika binası inşa edilerek 3 bin 700'den fazla kişiye istihdam sağlandığını açıkladı. Son 11 yılda GAP bölgesinde 1038 projeye 6,6 milyar lira kaynak ayrıldı.
Turizm ve Kültüre Yatırım “Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme Programı" ile bölgedeki yatak kapasitesinin 98 bin 696'ya, geceleme sürelerinin ise 2,6 gün seviyesine yükseleceğini belirtti.
Geleceğe Yatırım “GAP Hassas" adı verilen yerli yazılımla çiftçiler hasat tarihini ve gübre miktarını tespit edebilecek. Bakan Kacır, GAP bölgesinin Bereketli Hilal'de parlayan bir yıldız olacağını ifade etti.
kayna:sabah